«Πεταει το γαντι» για τη μειονοτικη εκπαιδευση το ΔΠΘ

Λίγο βασανισμένη η μεταφορά του τίτλου, το γνωρίζουμε, όμως ο τίτλος «ΔΠΘ εναντίον πάντων για τη μειονοτική εκπαίδευση» απορρίφθηκε ως πολύ επιθετικός από την αρχισυνταξία, που ως γνωστόν είναι εχθρική προς πάσα επίθεση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
 
Αυτό όμως δεν ισχύει για το ΔΠΘ, που φαίνεται ότι δεν είναι πρόθυμο να αφήσει το θέμα της μειονοτικής εκπαίδευσης, για το οποίο έχουν ειπωθεί πάρα πολλά το προηγούμενο διάστημα, να πέσει κάτω, αλλά θα το αναδείξει όσο το δυνατόν περισσότερο.
 
Αυτό τόνισε ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, κατά την έναρξη του Συνεδρίου για τους Πομάκους στην Κομοτηνή την Παρασκευή, σημειώνοντας πως το επόμενο συνέδριο αυτού του εύρους που θα πραγματοποιήσει το πανεπιστήμιο θα αφορά στην εκπαίδευση των μειονοτικών ομάδων.
 
Και αυτό γιατί ο κ. Καραμπίνης θεωρεί πως θα πρέπει, πέρα και έξω από οποιεσδήποτε αντίθετες απόψεις, «να μπορέσουμε φανερά όλοι να ακούσουμε τις φωνές για το κατά πόσο θα πρέπει να γίνεται η μειονοτική εκπαίδευση με τον Α ή τον Β τρόπο, και τεκμηριωμένα και επιστημονικά να κάνουμε ένα πρόγραμμα για όλους εκείνους τους ανθρώπους που παρατηρούμε ότι κατά καιρούς δεν έχουν αυτό που θα όφειλε και θα έπρεπε να τους δώσει η πολιτεία»
 
Περιμένουμε το Συνέδριο αυτό με μεγάλη ανυπομονησία, μιας και, κυρίως μέσω των Μέσων Ενημέρωσης, το τελευταίο διάστημα διεξάγεται μια ιδιότυπη μάχη χαρακωμάτων, μετά και την ουσιαστική κατάργηση του Διδασκαλείου στην Αλεξανδρούπολη και τη δημιουργία τομέα μειονοτικής εκπαίδευσης στο ΑΠΘ, με βολές εκατέρωθεν.
 
Μια καλή στρατηγική κίνηση που  θέτει το ζήτημα του κοινωνικού διαλόγου επί τάπητος, στον οποίο θεωρούμε ότι όλοι αυτή τη φορά θα συμμετάσχουν –μειονοτικοί βουλευτές, μειονοτικοί επιστημονικοί και εκπαιδευτικοί σύλλογοι,  φορείς κ.α. Γιατί το ζήτημα της μειονοτικής εκπαίδευσης νομίζουμε ότι είναι καιρός να καταστεί σαφές ότι αφορά στη μειονότητα πρωτίστως αλλά και σε όλη τη θρακική κοινωνία.
 
Και κάποια στιγμή θα πρέπει να κουβεντιάσουμε ανοικτά και για τις αντιφάσεις μας. Γιατί είναι αντίφαση σήμερα την πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα να μην ακούγονται τα δεδομένα, να μη συζητώνται και να μην αναλύονται προγράμματα σπουδών, να μην πληροφορούμαστε όπως πρέπει με επιχειρήματα γιατί το τάδε πρόγραμμα είναι καλό και γιατί το δείνα όχι. Όπως κάποιος πρέπει να μας απαντήσει πώς εκεί που χύθηκαν ποταμοί μελανιού για την ακαταλληλότητα της ΕΠΑΘ που στεγαζόταν και έδρευε στη Θεσσαλονίκη, τώρα όλα παρουσιάζονται σχεδόν λόγω παρελθόντος στη Θεσσαλονίκη  ως παραδείσια.
 
Και μετά είναι πειστικό επιχείρημα ότι κάτι πρέπει να γίνει σήμερα όπως γινόταν στο παρελθόν ακριβώς; Τίποτα δεν έχει αλλάξει δηλαδή με τον καιρό; Όλες οι σταθερές παραμένουν αμετάβλητες;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.