Περι των γυναικειων υποψηφιοτητων

Της Έκδοσης

Αν και η τοπική «ατζέντα» την επόμενη ημέρα των εκλογών περιορίζεται σε άλλο θέμα, δυστυχώς θα πούμε εμείς, οφείλουμε να σταθούμε λίγο και στο γεγονός ότι οι γυναικείες υποψηφιότητες στο σύνολο της Περιφέρειας αλλά και στην Ροδόπη, για ακόμα μια φορά δεν προτιμήθηκαν.

Τα αποτελέσματα τόσο των εκλεγέντων, όσο και των ψήφων που συγκέντρωσαν οι υποψήφιες των κομμάτων, εξαιρουμένης ίσως της Τάνιας Ελευθεριάδου που εκλέγεται βουλευτής Καβάλας με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μαρτυρούν το δυστυχές ότι αν μη τι άλλο απέχουμε χρόνια πολλά από την ψήφο εμπιστοσύνης σε γυναικεία υποψηφιότητα, πολύ δε περισσότερο από να τις δούμε να μας εκπροσωπούν.

Οι λόγοι γνωστοί και πολυδιατυπωμένοι, εκκινώντας από την λογική που ακολουθούν και επικοινωνούν και τα ίδια τα κόμματα, παρουσιάζοντας τις γυναικείες υποψηφιότητες συνήθως ως «συμπληρωματικές». Συνεχίζοντας ωστόσο στην παντελή έλλειψης της κουλτούρας εμπιστοσύνης που λέει ότι μία γυναίκα μπορεί να διοικήσει, να βρεθεί σε θέση ευθύνης και να μας εκπροσωπήσει επάξια και μάλιστα αποτελεσματικά.

Παρά το γεγονός ότι η Ροδόπη  δεν έχει μεν παράδοση στην γυναικεία εκπροσώπηση, αλλά έχει επιτυχημένα παραδείγματα όπως αυτό της Χρύσας Μανωλιάς, που αν δεν κάνουμε λάθος ήταν και η τελευταία εκλεγμένη εκπρόσωπός μας στο κέντρο.

Απότοκο της περαιτέρω συντηρητικοποίησης της κοινωνίας μας; Σίγουρα. Περίεργο όμως αν σκεφτεί κανείς την έως τώρα αποτελεσματικότητα των ανδρών εκπροσώπων μας τόσο στο κέντρο όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση, που κάθε άλλο παρά ικανοποιητική αποτιμάται αν κρίνουμε και από το ποσοστό της αποχής στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, όσο και από τα σχόλια που ακούμε καθημερινά.

Προς σκέψη…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.