Περι πολιτικης αλαζονειας και κουτοχορτου

Της Έκδοσης

Περί πολιτικής αλαζονείας ο λόγος…αυτή τη φορά με το παράδειγμα του Υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την «ενίσχυση και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης» στην Ολομέλεια της Βουλής, εξαπέλυσε μύδρους κατά όσων υποστηρίζουν πως η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων είναι γεγονός, κάνοντας μάλιστα λόγω για “fake news”.

Ο κ.Πιερρακάκης έσπευσε να υπεραμυνθεί των νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών που προωθεί και στην ανώτατη εκπαίδευση η κυβέρνηση, φροντίζοντας να υπογραμμίσει πως «Η χρηματοδότηση που δίνεται φέτος για το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι πολύ μεγάλη και ξεπερνά το ένα δισ. Ευρώ».

Δια του λόγου το αληθές η ακριβής δήλωσή του, μεταξύ άλλων, λέει πως «έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες πολλές ανακρίβειες, πολλά φαντασιακά σενάρια και ανάμεσα τους υπάρχει ένα, ότι δήθεν μειώνουμε την χρηματοδότηση στα δημόσια πανεπιστήμια με στόχο κάποια φαντασιακή υποβάθμιση. Αυτό προφανώς δεν ισχύει και δεν το λέει κανένα μέλος της κυβέρνησης αλλά το λένε οι αριθμοί από μόνοι τους. Το 2018 η χρηματοδότηση, μέσω του τακτικού προϋπολογισμού των δημοσίων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ήταν 92 εκατ. ευρώ. Πέρσι, ξεπέρασε τα 133 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 41 εκατ. ευρώ. Άρα, κάθε χρόνο από το 2018 και μετά, η δημόσια χρηματοδότηση αυξάνεται, ενώ από το 2015-2018 κάθε χρόνο μειωνόταν».

Οι δηλώσεις του κ.Πιερρακάκη, αν και είμαστε συνηθισμένοι στην «επιλεκτική» παράθεση γεγονότων και δεδομένων από πλευράς των κυβερνώντων κατά πως τους συμφέρει, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως μας προκάλεσαν έκπληξη κι αυτό κυρίως γιατί αν τις κατανοήσαμε καλά, πέραν των όσων αντιμάχονται στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με το «επιχείρημα» της σταδιακής υποβάθμισης των δημόσιων ΑΕΙ, καταφέρετε κατά των διοικήσεων των ίδιων των πανεπιστημίων.

Να υπενθυμίσουμε άλλωστε την πρόσφατη ανακοίνωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην οποία παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν πως την τελευταία 15ετία υποχρεώθηκε να λειτουργεί σταδιακά με προϋπολογισμό μειωμένο κατά 63,6%, καθηγητικό προσωπικό μειωμένο κατά 36% και άλλο προσωπικό μειωμένο κατά 1,6%, την στιγμή που οι φοιτητές έχουν αυξηθεί κατά 20,7%, αλλά και την πιο πρόσφατη ανακοίνωση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης σύμφωνα με την οποία η δική του κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς έχει περικοπεί κατά 58,62% σε σχέση με το 2009, τα μέλη ΔΕΠ έχουν μειωθεί κατά 8,76%, οι άλλες κατηγορίες προσωπικού (ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ, διοικητικοί υπάλληλοι) κατά 22,71%, ενώ την ίδια περίοδο ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών αυξήθηκε κατά 39,78%.

Θα μας πείτε είναι ζήτημα κυριολεξίας των δηλώσεων του κ.Πιερρακάκη αλλά και της επιλεχτικής «ευαισθησίας» όπως αυτή εκφράζεται από τα στοιχεία που επέλεξε ο ίδιος να παραθέσει, ο οποίος σαφώς δεν φέρει την μοναδική ούτε την διαχρονική ευθύνη, για την «συμπεριφορά» της Πολιτείας απέναντι στην δημόσια εκπαίδευση και δη την τριτοβάθμια. Είναι ωστόσο ζήτημα αναγνώρισης της ευθύνης που φέρει και ο ίδιος όντας πλέον υπουργός αλλά και μέλος της κυβέρνησης για την παράθεση της απτής πραγματικότητας αντί της λογικής «σου χρυσώνω το χάπι» παραθέτοντας μονάχα αυτά που θέλω κατά πως μάλιστα μου ταιριάζουν ή αλλιώς «φάτε κουτόχορτο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.