Περι ειρηνης

Της έκδοσης

Δεν ξέρουμε αν υπάρχει δίκαιος ή άδικος πόλεμος. Έχουμε πολλές αμφιβολίες για αυτό το περιβόητο «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» που κάποιοι το έχουν ευαγγέλιο και σίγουρα αποστρεφόμαστε τη λογική που θέλει να υπάρχουν καλά και κακά θύματα. Επιχειρήματα για να «δικαιολογήσουν» τη βία τους έχουν και οι δύο πλευρές, λες και δικαιολογείται ποτέ η βία, έστω κι ως έσχατο μέσο. Αυτό που όμως μας ξεπερνά είναι αυτή η μοιρολατρική διαπίστωση πως αφού οι διαπραγματεύσεις τόσων δεκαετιών αποτυγχάνουν είναι φυσικό να οδηγούμαστε σε πόλεμο. Το αποδεχόμαστε με κατεβασμένα τα χέρια λες και είναι νομοτέλεια.

Τα τελευταία χρόνια, που η γειτονιά μας έχει γεμίσει με πολέμους, νομίζουμε πως είναι ανάγκη να ξαναμιλήσουμε και να επανεφεύρουμε για ειρήνη.

Όχι μόνο για κράτη ή εθνοτικές ομάδες. Μιλάμε για το εσωτερικό και το εξωτερικό. Το μέσα και το έξω μας. Τον εαυτό μας, την κοινωνία και τον περίγυρό μας.

Μήπως και εμείς δεν επιλέγουμε άλλωστε, τις πάσης φύσεως συγκρούσεις ή ξεσπάσματα με ό,τι δεν μας αρέσει; Μήπως και εμείς δεν «βγάζουμε νύχια» σε ό,τι μας δυσαρεστεί; Κοιτάμε πώς να επιβληθούμε, και χάνουμε συνεχώς όλο και περισσότερους «πόντους» στο άθλημα του διαλέγεσθαι. Λέμε αυτό που θέλουμε, αλλά δεν ακούμε αυτό που έχει να μας πει ο άλλος.

Μπορούμε για ώρες να καταναλώνουμε λαίμαργα ό,τι αγριότητα έχουν να μας πλασάρουν, αλλά πλήττουμε αφόρητα όταν ακούμε για γαλήνη.

Όρια, αλληλοκατανόηση και σεβασμός τρεις έννοιες απαραίτητες για την ειρήνη σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο που όμως όλο περισσότερο καταστρατηγούνται στο δημόσιο βίο του καθενός. Και έτσι λίγο λίγο εθιζόμαστε όλο και περισσότερο στον πόλεμο. Και όσο το ταΐζουμε αυτό το τέρας, τόσο περισσότερο γεννάει κι αυτό…

Στον πόλεμο η μόνη στάση που οφείλουμε να παίρνουμε είναι απέναντι. Και όχι να διαλέγουμε πλευρές για να μην μας χαρακτηρίσουν «ισαποστάκιδες». Ο πρωθυπουργός της χώρας φρόντισε από την αρχή να διαλέξει πλευρά, για να μην τον χαρακτηρίσουν έτσι. Δεν φρόντισε όμως να πει τίποτα για την ειρήνη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.