Παγκοσμιο Συνεδριο Θρακων

Παρελθόν πλέον και το 8 Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας από τις 14 έως και τις 16 Αυγούστου. Ένα συνέδριο του οποίου η διοργάνωση αποτέλεσε αντικείμενο προβληματισμού αλλά και που η ολοκλήρωσή του δημιουργεί ακόμη εντονότερο προβληματισμό για το αν θα πρέπει να συνεχισθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.

Το συνέδριο δημιούργησε πλήθος εντάσεων. Ξεκινώντας από το πρόγραμμα που έγινε γνωστό μόλις τις τελευταίες ημέρες και το οποίο κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι διακρίνεται για την πρωτοτυπία του εφόσον γίνεται αντιληπτό ότι οι εισηγήσεις καλύφθηκαν εκ των ενόντων αλλά και από την άφιξη του πρωθυπουργού, η οποία έγινε γνωστή μόλις μια μέρα πριν από το συνέδριο και η παρουσία του οποίου δημιούργησε πλήθος αντιδράσεων, εφόσον όπως όλα δείχνουν χρησιμοποιήθηκε προς κομματικό όφελος.

Το μεγάλο ζητούμενο έχει όμως άμεση σχέση με την συνέχεια μεταξύ των συνεδρίων και για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αν και ο μεγαλύτερος προβληματισμός έχει να κάνει με το αν αυτό το συνέδριο μπορεί να αποκτήσει ουσία. Το να συνευρίσκονται κάθε τρία χρόνια κάποιοι άνθρωποι και να αναμασούν τα ίδια και τα ίδια καταντά ανούσιο.

Για να αποκτήσει αποτελεσματικότητα το συνέδριο θα πρέπει οι διοργανωτές να αντιληφθούν ότι εκείνο που πρέπει να εκμεταλλευτούν είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Θράκης που αφορά στην πολυπολιτισμικότητά της.

Αυτό θα πρέπει να είναι το ζητούμενο για τους διοργανωτές. Αν θέλουν ο θεσμός να έχει μέλλον εκεί θα πρέπει να εστιάσουν.

Γιατί η Θράκη και η ανάπτυξή της στηρίζονται πάνω απʼ όλα σε αυτή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.