Παγκοσμια ημερα προσφυγων
Στις 20 Ιουνίου κάθε χρόνο «εορτάζεται» παγκοσμίως η «Ημέρα των Προσφύγων» Είναι η ιδιαίτερη εκείνη ημέρα σκέψεως και περισυλλογής για τους ανθρώπους που με απίστευτο θάρρος και καρτερικότητα, έχοντας χάσει ή εγκαταλείψει τα πάντα, αναγκάζονται να αναζητήσουν νέα γη.
Σήμερα, δυστυχώς, στις αρχές του 21ου αιώνα, ακόμα εκατομμύρια άνθρωποι, εκτοπισμένοι εκτός και εντός της χώρας τους, ζητούν άσυλο και προστασία σε πέντε ηπείρους, για οικονομικούς λόγους αλλά και επειδή κινδυνεύει η ζωή τους.
Η Ελλάδα αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για τους πρόσφυγες, και δυστυχώς η διαδικασία για τη χορήγηση ή όχι του προσφυγικού καθεστώτος είναι χρονοβόρα με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών προβλημάτων.
Η συζήτηση για την προστασία των κατατρεγμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, σήμερα, και ειδικά στη χώρα μας μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ασχοληθεί πολύ καθυστερημένα βέβαια με τη μεταναστευτική πολιτική.
Γιατί δυστυχώς η χώρα μας εξαιτίας της κυβερνητικής αναλγησίας έχει μετατραπεί σε χώρα εγκλωβισμού των μεταναστών. Το ατελές σύστημα χορήγησης ασύλου της χώρας μας με την ανεπάρκεια υποδομών υποδοχής, τον ουσιαστικά ανύπαρκτο αριθμό αναγνωρισμένων προσφύγων και την επί της ουσίας ανύπαρκτη μέριμνα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους απλά επιτείνει το πρόβλημα, παραβιάζει βασικά δικαιώματα και αμαυρώνει την εικόνα της Ελλάδας.
Η ανάθεση διαχείρισης του πολύπλοκου αυτού ζητήματος μόνο στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και τα Σώματα Ασφαλείας, δυναμιτίζει αντί να επιλύει τα προβλήματα. Η χορήγηση πολιτικού ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων δεν είναι απλά μια επιλογή για την κυβέρνηση. Είναι υποχρέωσή της, βάσει των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η χώρα μας.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
