Οταν τα μπαζα «μπλοκαραν» τον Ρεντσο Πιανο

Της έκδοσης

Συνολικά 55 σκουπιδότοπους έχει καταγεγραμμένους ο Δήμος Κομοτηνής στην έκτασή του, όπως μπορείτε να διαβάσετε στις επόμενες σελίδες της Εφημερίδας μας, οι οποίοι έχουν λογιώ λογιώ «καλούδια».

Όμως στην καταγραφή του Δήμου δεν υπάρχει ο 56ος χώρος, ο οποίος βρισκόταν σε δημόσια έκταση, και τώρα ετοιμάζεται να γίνει ο χώρος του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Γιατί όταν στις αρχές του 2018 η ηγεσία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μαζί με τον αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, επισκέφτηκαν την Κομοτηνή και στη συνέχεια τον χώρο που παραχώρησε ο Δήμος (αρχικά Αιγείρου, και κατόπιν Κομοτηνής) για την ανέγερσή του, συνάντησαν μια έκπληξη μιας και ο χώρος ήταν γεμάτος από μπάζα, μερικά από τα οποία φαινόταν να βρίσκονται εκεί για αρκετό διάστημα.

Ένας από τους μηχανικούς που τον συνόδευαν, του εξήγησε πως ο χώρος, ως δημόσιος, γίνεται εύκολα χώρος για την απόθεση μπάζων και άλλων σκουπιδιών, ενώ και μια από τις πρώτες παρατηρήσεις του αρχιτέκτονα, ήταν πως θα πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις στο χώρο, για να αξιολογηθεί η ποιότητα του υπεδάφους.

Τελικά όλα κατέληξαν καλά, με τη βοήθεια και του στρατού ο οποίος φρόντισε ώστε να καθαριστεί ο χώρος, για να μπορέσει να είναι έτοιμος για τη νέα κατασκευή.

Αυτό που μας έκανε εντύπωση όμως, είναι πως από τον καθαρισμό μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι ο χώρος άρχισε ξανά να χρησιμοποιείται ως χώρος για μπάζα, όπως ήταν πριν. Δεν ξέρουμε αν κάποιος πέταξε μπάζα και καθαρίστηκαν σύντομα, αν υπάρχει εκεί αστυνόμευση ή αν η προοπτική της δημιουργίας του νέου Νοσοκομείου απομάκρυνε τους επίδοξους «ρυπαντές».

Αυτό δείχνει πως η δημιουργία των σκουπιδότοπων, δεν αποτελεί μονόδρομο, αντίθετα μπορεί να περιοριστεί, αν υπάρχει η πρόθεση από όλες τις πλευρές. Τώρα πώς θα βρεθεί η πρόθεση, χωρίς νέο Νοσοκομείο ως αντίμετρο, δεν είμαστε σίγουροι πως θα συμβεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.