Οταν η διακοπη γινεται συνηθεια

Της έκδοσης

Η δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, σε συνδυασμό με την γενναία στάση των γονιών της, ανέδειξε πόσο ακόμα υστερούμε ως χώρα στον τομέα της ισότητας, αλλά και στην νοοτροπία όσο αφορά τη θέση της στην Ελληνική κοινωνία.

Φαίνεται πως η εκδίκαση της έφεσης της υπόθεσής της, θα αναδείξει κάτι το οποίο γνωρίζουμε εδώ και χρόνια, όμως προσπερνάμε ως μέρος της καθημερινότητας στην Ελλάδα: τις συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων, οι οποίες αν υπολογιστούν σαν σύνολο, πλησιάζουν την αρνησιδικία.

Και αυτό γιατί η δίκη επαναδιακόπηκε για τρίτη φορά, για τις 21 Μαρτίου, χωρίς να έχει καταθέσει ακόμη μάρτυρας, μετά την παραίτηση του συνηγόρου υπεράσπισης του Αλβανού κατηγορούμενου, που παραιτήθηκε με το αιτιολογικό ότι, δεν είχε αρκετό χρόνο στη διάθεσή του να μελετήσει τη δικογραφία, αφού η έδρα αρνήθηκε να του ικανοποιήσει για δεύτερη φορά αίτημά αναβολής. Ήδη, πριν ένα μήνα ο ίδιος είχε ζητήσει διακοπή, για τον ίδιο λόγο, την οποία το δικαστήριο του έχει δώσει.

Τρεις δικηγόροι (από τον κατάλογο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών) αρνήθηκαν να αναλάβουν την υπεράσπιση για ηθικούς λόγους, κάτι που οδήγησε την έδρα να ορίσει δύο νέους δικηγόρους, και να ορίσει νέα ημερομηνία για τις 21 Μαρτίου.

Δυστυχώς οι καθυστερήσεις αυτές, που υποχρεώνουν τους γονείς της Ελένης να κατεβαίνουν, μάταια όπως αποδεικνύεται, κάθε φορά από το Διδυμότειχο, δεν είναι καθόλου σπάνιες, αλλά δυστυχώς αποτελούν συνήθειο που προηγείται τόσο της εποχής του κορωνοϊού, όσο και των μνημονίων, με υποθέσεις να σέρνονται χρόνια στα δικαστήρια χωρίς αποτέλεσμα.

Έχει ειπωθεί πολλές φορές πως η καθυστέρηση αυτή απαξιώνει τη δικαιοσύνη στα μάτια των πολιτών, αλλά και μπορεί να αποθαρρύνει κάποιους να κινήσουν διαδικασίες ακόμα και αν έχουν αδικηθεί, γιατί δεν μπορούν να μπουν σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία χωρίς τέλος.

Το πρόβλημα αφορά και την στελέχωση των Δικαστηρίων, αλλά δυστυχώς οι παράγοντες είναι πολύ περισσότεροι, και καμιά ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν κατάφερε να το λύσει, πέρα από νομοσχέδια «επιτάχυνσης» της δικαιοσύνης που στην πραγματικότητα παρέγραφε αδικήματα, ανακουφίζοντας προσωρινά την κατάσταση μέχρι το σύστημα να «κολλήσει» ξανά.

Τώρα το πρόβλημα αυτό βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, δεν γνωρίζουμε όμως αν με την ολοκλήρωση της δίκης, όποτε και αν είναι αυτή, δεν θα ξεχαστεί, μέχρι την επόμενη φορά που θα πάρει δημοσιότητα…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.