Οπου δεν πιπτει λογος…

Της Έκδοσης

Σοβαρά ερωτηματικά, κατά την άποψή μας, κυρίως ως προς το πώς αντιλαμβάνεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τον χαρακτήρα της εκπαίδευσης στη χώρα μας, γεννά αυτή η περιβόητη πλέον ρύθμιση που λέει πως όσοι μαθητές συμμετέχουν στις καταλήψεις αποκλείονται από τα μαθήματα εξ αποστάσεως και παίρνουν απουσία. Μάλλον διαπνέεται από μια τιμωρητική νοοτροπία, που σίγουρα δεν συνάδει με τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Δεν διαφωνούμε πως τα σχολεία μόνο ανοιχτά επιτελούν τον ρόλο τους. Θα πρέπει όμως να εξετάσουμε αν οι μαθητές είχαν κάποιον άλλο τρόπο αντίδρασης προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις εφαρμοζόμενες πολιτικής και να ελπίζουν πως θα εισακουστούν οι φωνές τους. Αυτό είναι το ένα ζήτημα. Το άλλο είναι αυτό που βάζει τους εκπαιδευτικούς ρε ρόλο «χωροφύλακα» να εξετάζουν ποιος από τους μαθητές τους κάνει κατάληψη και ποιος όχι.

Τι, αλήθεια, υφής πολίτες του μέλλοντος θέλουμε να διαμορφώσουμε; Τέτοιους που να ξέρουν να διαλέγονται, να υποστηρίζουν τη θέση τους, να εκφράζουν τη διαφωνία τους όταν έχουν διαφορετική άποψη; Ή μήπως τέτοιους που να ξέρουν να πειθαρχούν «προς τας υποδείξεις»; Με τις επίμαχες διατάξεις μάλλον το δεύτερο επιδιώκουμε. Με «νόμο και τάξη» όμως δεν φτιάχνεις πολίτες, φτιάχνεις στρατιώτες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.