Ομαδες προστασιας

Της έκδοσης

Το πώς αντιλαμβάνεται καθένας, το ζήτημα της εγκληματικότητας και αυθαιρεσίας εντός του χώρου των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων -υπαρκτά αμφότερα και αδιαμφισβήτητα- και κυρίως οι τρόποι που επιλέγει ειδικά αν είναι κυβερνών να ταχθεί σε αυτό το φαινόμενο χωρούν συζήτηση πολύ, που δυστυχώς στο πλαίσιο του αναγκαστικά περιορισμένου χώρου του παρόντος, είναι αδύνατο να αναλυθεί.

Ένα από εκείνα που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον είναι η επιλογή της ονοματοδοσίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας. «Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» επιλέχθηκε να ονοματιστεί αντί, ας πούμε του «Πανεπιστημιακοί Αστυνομικοί».

Γιατί όμως αυτό; Ο τρόπος που επιλέγουμε να ονοματίζουμε, ό,τι αντιλαμβανόμαστε, έχει να κάνει πολλές φορές με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Ομάδες λοιπόν για να ενταχθούν «λειτουργικά» στο βασικό αφήγημα που καθιέρωσε ο νομός του1982 για τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα με τον όρο «πανεπιστήμια των ομάδων» και εν πολλοίς αποτελεί ακόμα το βασικό νομοθέτημα που διέπει τη λειτουργία των πανεπιστημίων στη χώρα. Αν και βέβαια από το ’82 μέχρι σήμερα θα πρέπει να ομολογήσουμε πως έχουν αλλοιωθεί   ή έχουν υποστεί φθορά, πολλά από το πνεύμα που διέπνεε το νομοθέτημα. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε, ο νέος νόμος τότε για τα πανεπιστήμια ήταν πάνδημη κοινωνική επιταγή και αποτέλεσε το επιστέγασμα των διεργασιών με πρωτεργάτες του φοιτητές, τα χρόνια της χούντας και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Αυτή η λειτουργικότητα των «ομάδων προστασίας» μάλλον επιδερμική είναι, αφού κάθε άλλο προέκυψε ως ένα αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά ήταν έμπνευση κάποιου σε κάποιο πολιτικό γραφείο, υιοθετήθηκε ασμένως και «φορέθηκε» στα πανεπιστήμια. Στο μεταξύ βέβαια μέχρι να φορεθεί η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα είχε αυτοβούλως απεμπολήσει τον χαρακτήρα των ομάδων. Και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλλον καταχρηστικά εκμεταλλεύτηκε έννοιες όπως αυτές του πανεπιστημιακού ασύλου (κατάκτηση κι αυτό του νόμου του 82) για να προάγει συμφέρονται πέρα από την ερμηνευτική σημασία του όρου.

Και επειδή όπως συμβαίνει συνήθως όταν δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε εμείς αυτό που μας παρέδωσαν οι προηγούμενοι, θα βρεθούν πάντα οι πρόθυμοι για να επιβάλλουν την προστασία τους. Έτσι και στην περίπτωσή μας έγιναν οι «Ομάδες Προστασίας». Αυτά τα ολίγα, κυρίως γιατί από τις «ομάδες του πανεπιστημίου» πολλές αντιδράσεις και κριτικές καταγράφονται, αλλά κανείς δεν μας λέει, πώς φτάσαμε ως εδώ;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.