Ολιγα για το Φεστιβαλ Θρακικου Πελαγους

Της Έκδοσης

Η διοργάνωση ενός Φεστιβάλ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Καθώς όμως η μία διοργάνωση διαδέχεται την άλλη, μοιραία αποκτιέται εκείνη η κρίσιμη μάζα εμπειρίας που βοηθά τους διοργανωτές να μην επαναλαμβάνουν λάθη του παρελθόντος.

Δυστυχώς η παραπάνω διαπίστωση δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι ισχύει για την περίπτωση του Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους, τουλάχιστον για την περίπτωση της Ροδόπης που παρακολουθούμε από την αρχή του Φεστιβάλ.

Και τούτο διότι στο δικό μας το μυαλό τουλάχιστον, δεν νοείται να κοινοποιείς πρόγραμμα στο οποίο περιλαμβάνεται ομιλία και να μην περιλαμβάνεις στην κοινοποίηση το όνομα του ομιλητή. Δεν είναι μόνο κάποια τυπικότητα, αλλά συστατικό στοιχείο μιας ομιλίας ώστε να γνωρίζει και ο κόσμος που τυχόν ήθελε να παρακολουθήσει την ομιλία, το πρόσωπο που θα του μιλήσει.

Επίσης μάλλον αδόκιμη στην κατάρτιση του προγράμματος θα πρέπει να θεωρείται και η επιλογή να περιλαμβάνονται εκδηλώσεις εν μέσω θέρους το καταμεσήμερο και μάλιστα εργάσιμης ημέρας. Και ταλαιπωρούνται από τη ζέστη οι συμμετέχοντες των εκδηλώσεων και αποτρέπει κάποιους που τυχόν ήθελαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση εν τέλει να το πράξουν, καθότι εργάσιμη η Παρασκευή και η επιλογή της ώρας δεν είναι και η ενδεδειγμένη.

Τέλος θα πρέπει να καταθέσουμε την απορία μας για την επιλογή του χώρου της θεατρικής παράστασης. Ναι, είναι γνωστό το πρόβλημα ύπαρξης κατάλληλων χώρων φιλοξενίας τέτοιου είδους εκδηλώσεων στη Ροδόπη. Όμως όταν δημιουργείται ένα Φεστιβάλ με συγκεκριμένη θεματική τότε θα πρέπει κάθε δράση του να επιχειρεί να αναδείξει την συγκεκριμένη θεματική και όχι αυτή η ίδια η διοργάνωση, ουσιαστικά να υποσκάπτει τη θεματική της. Το να επιλέγεις δηλαδή να φιλοξενήσεις μια θεατρική παράσταση στην Κομοτηνή, σε ένα Φεστιβάλ με θέμα τη θάλασσα είναι σαν να παραδέχεσαι εμμέσως πως το παραλιακό μέτωπο δεν μπορεί να υποστηρίξει τη φιλοξενία μιας τέτοιας παράστασης. Αφήστε που θεωρούμε πως ως η Αντιπεριφέρεια Ροδόπης, εκτείνεται ως αρμοδιότητα σε  όλα τα διοικητικά όρια της Ροδόπης, όταν παίρνει την απόφαση να φιλοξενήσει κάποια πολιτιστική εκδήλωση θα μπορούσε να αποτολμήσει τη λεγόμενη πολιτιστική αποκέντρωση. Τόσους και τόσους φορείς έχει η Κομοτηνή που μπορούν να διοργανώσουν τέτοιες εκδηλώσεις στην πόλη. Η Αντιπεριφέρεια όμως θα μπορούσε να δώσει αυτό το διαφορετικό στίγμα. Υπάρχει, ας πούμε για παράδειγμα, το θέατρο του Λατομείου Χελιδονόπετρας που θα μπορούσε να φιλοξενήσει την παράσταση, δίνοντας έτσι την ευκαιρία και σε κατοίκους της Ροδόπης που δεν ευκολύνονται να μεταβούν στην Κομοτηνή για να δουν μια θεατρική παράσταση. Ή και το αντίστροφο, δίνοντας την ευκαιρία σε κατοίκους της Κομοτηνής να αλλάξουν «παραστάσεις» και να δουν σε έναν διαφορετικό χώρο κάποια θεατρική παράσταση.

Και για να αποφευχθούν οι «παρεξηγήσεις» οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν έχουν ως στόχο την άσκηση στείρας κριτικής σε μια διοργάνωση που σαφώς, όπως και ό,τι πολιτιστικό γίνεται με όρους ποιότητας στην περιοχή μας, προς όφελος είναι και καλοδεχούμενο και πολυαναμενόμενο, αλλά να θέσουν στους ιθύνοντες, ίσως, έναν κάποιο προβληματισμό περισσότερο για το τελικό αποτέλεσμα ώστε την επόμενη φορά ο θεσμός να είναι τουλάχιστον βελτιωμένος.

Όπως βελτιωμένη είναι και η φετινή διοργάνωση σε κάποια πράγματα που κρίνουμε ως θετικά, όπως η ηλεκτρονική κράτηση εισιτηρίων για το σύνολο των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα δια μέσου link που είναι αναρτημένο στη σελίδα της Περιφέρειας. Μια πρακτική που μπορεί εν μέρει να οφείλεται στα ισχύοντα, λόγω κορωνοϊού, αλλά όπως φανταζόμαστε θα αποδειχτεί και στην πράξη, πολλαπλά θα λειτουργήσει προς την αποφυγή ταλαιπωρίας τόσο του κοινού όσο και των διοργανωτών.

Ίσως στην 4η διοργάνωση τα πράγματα αλλάξουν… Ποιος ξέρει;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.