Ολιγα για τις αλλαγες στην εκπαιδευση

Της Έκδοσης

Αγγλικά από το νηπιαγωγείο, επαναφορά της διαγωγής στις αξιολογήσεις των μαθητών, αλλά και επανόρθωση των λατινικών σε μάθημα πανελλαδικώς, επαναφορά αυστηρότερων κριτηρίων στις μετεγγραφές φοιτητών, συγκαταλέγονται μεταξύ των αλλαγών που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκες χθες από τη Βουλή. Για να είμαστε ακριβείς όμως ως προς τη χρήση των λέξεων οφείλουμε να διατυπώσουμε την απορία μας για την ορθή χρήση του όρου «αλλαγές» στη συγκεκριμένη περίπτωση. Διότι κατά την ταπεινή μας άποψη ορθότερη θα ήταν η διατύπωση της «προσπάθειας επαναφοράς των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση».

Σαφώς ωφέλιμη η διαπίστωση πως το παρόν εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα χρήζει αλλαγών. Διαπίστωση που διαφαίνεται από τη σπουδή με την οποία κάθε κυβέρνηση σπεύδει να αλλάξει πράγματα στον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας. Τέτοιες επιδιώξεις όμως για να καταστούν όντως αλλαγές φρονούμε πως θα έπρεπε να είναι προϊόν μιας κατά το δυνατόν ευρύτερης διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς φορείς με ταυτόχρονη επιδίωξη της μέγιστης κοινωνικής συναίνεσης ούτως, ώστε το όποιο τέτοιο νομοθέτημα προκύψει να έχει και την αναγκαία διάρκεια στο χρόνο.

Στόχευση που κατά την άποψη μας θα έπρεπε να είναι πρωτεύουσα, όταν μιλάμε για την εκπαίδευση τούτου του τόπου, δηλαδή για το μέλλον μας. Διότι από σωτήρες και εκάστοτε κυβερνητικές καλές προθέσεις χορτάσαμε, από συνέχεια του κράτους όμως όχι…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.