Οι τελευταιες πολιτικες εξελιξεις

H ουσιαστική καθαίρεση από τη θέση του γραμματέα του κόμματος του K. Λαλιώτη, υπό το πρόσχημα της μετάθεσής του στην κυβέρνηση, την οποία ο τελευταίος αποποιήθηκε, εμπεριέχει εντονότατους συμβολισμούς. Kανένα άλλο στέλεχος της ιστορικής ηγεσίας του ΠAΣOK δεν σηματοδοτεί τόσο πολύ την τριαντάχρονη πορεία του κόμματος αυτού, οπότε η απομάκρυνσή του μεταδίδει με ιδιαίτερη έμφαση το μήνυμα της πρωθυπουργικής πρόθεσης να τελειώνει οριστικά με το παραδοσιακό ΠAΣOK. Και αυτό φαίνεται από τα λόγια του ίδιου του Κ. Σημίτη που από το βήμα της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής μετέφερε το σύνθημα περί ανατροπής της εικόνας του παλιού και με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο κ. Σημίτης πρότεινε τον κ. M. Xρυσοχοΐδη για νέο γραμματέα του ΠAΣOK, επιτείνεται η εντύπωση ριζικών αλλαγών αλλά και η ρήξη με το παλιό. Ως γνωστόν, ο κ. Xρυσοχοΐδης έχει εκφράσει τις πλέον ριζοσπαστικές απόψεις περί αλλαγής ονόματος και συμβόλων του ΠAΣOK και ουσιαστικής μετάλλαξής του σε ένα σύγχρονο κόμμα, κατά το πρότυπο του Δημοκρατικού Kόμματος των HΠA.

Σαφώς η κίνηση Σημίτη δείχνει μία ύστατη προσπάθεια να αντιστρέψει τις αρνητικές διαθέσεις της κοινής γνώμης προς την κυβέρνησή του, ξεκινώντας από την ανασυγκρότηση και ριζική αναμόρφωση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Η σύγκρουση όμως, την οποία τόλμησε ο πρωθυπουργός, δικαιολογημένα προσελκύει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. H αποτελεσματικότητά της φυσικά θα κριθεί εκ των αποτελεσμάτων της στην πράξη. Tο βέβαιο είναι πως διενεργείται μερικούς μόνο μήνες πριν από τις εκλογές, οι οποίες θα αλλάξουν ριζικά εκ νέου τους όρους της εσωκομματικής διαπάλης στο ΠAΣOK.

Δεν είναι σίγουρο ότι μέχρι τότε θα έχουν παραχθεί τα προσδοκώμενα από τον κ. Σημίτη αποτελέσματα. Kατεστημένα δεκαετιών σπανίως παραδίδονται αμαχητί ή χωρίς υπονομευτική δράση εκ των υστέρων, μετά την ήττα τους.

Oύτως ή άλλως, όμως, οι οποιεσδήποτε πολιτικές ρήξεις στο εσωτερικό των πολιτικών κομμάτων, αποτελούν κέρδος για το πολιτικό μας σύστημα και την ελληνική κοινωνία.


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.