Οι αδικιες στις αντιστοιχιες τμηματων ΑΕΙ σε δυο διαφορετικες χρονιες 2023 & 2024 και το κοινωνικο θεμα που προκυπτει

Τις προηγούμενες ημέρες έλαβα ένα ευχάριστο τηλεφώνημα όπου είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με ένα μαθητή τελειόφοιτο της φετινής σχολικής χρονιάς 2023-2024. Ο διάλογος με τον μαθητή ήταν για μένα πραγματικά ένα μάθημα διότι υπήρξε μια ευγένεια από μέρους του και κατάθεση ψυχής σε σχέση με αυτό που τον αφορούσε, δηλαδή με το μηχανογραφικό που κατάθεσε και τελικά την σχολή που πέτυχε αλλά και την σχολή που θέλει να πάρει μεταγραφή. Η αδικία στην οποία νιώθει ο μαθητής και είναι πραγματική (και αντικειμενική) έχει να κάνει με το γεγονός της αντιστοιχίας των τμημάτων για την χρονιά 2023 η οποία «χάθηκε» την χρονιά 2024 ώστε να μπορεί να αιτηθεί μεταγραφή. Η κατάθεση του θέματος εκ μέρους του και η συζήτησή μας έχει ως εξής:

«Κύριε Βασιλειάδη, ως μαθητής της Γ’ τάξης  Λυκείου Κομοτηνής, φέτος ήταν η χρονιά να δώσω κι εγώ τον προσωπικό μου αγώνα, προκειμένου να εισαχθώ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πραγματοποίηση της επιθυμίας αυτής επιτυγχάνεται μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που όμως δεν έδωσα, διότι ανήκω στην ειδική κατηγορία ονόματι  «Σοβαρές Παθήσεις», σε ποσοστό 5%.

Σύμφωνα με το νόμο, όσοι ανήκουμε στη συγκεκριμένη ομάδα, ήμασταν  υποχρεωμένοι να κάνουμε το μηχανογραφικό μας, από τις 16 Μαΐου έως και τις 27 Μαΐου, κατόπιν παράτασης.

Συμπληρώνοντας το μηχανογραφικό μου, σαν πρώτη επιλογή, τοποθέτησα στη λίστα, το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ, που βρίσκεται στην Κομοτηνή, όπου και κατοικώ και σαν δεύτερη, το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις περσινές αντιστοιχίες (2023-2024), υπήρχε η δυνατότητα μεταγραφής των παραπάνω τμημάτων και με αυτή την προοπτική αποφάσισα να προχωρήσω στη δήλωση τους.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις φετινές (2024-2025), που ανακοινώθηκαν στις 3 Ιουλίου, δεν υπάρχει μεταξύ τους αντιστοιχία. Άρα, δεν θα  μπορέσει να γίνει η μεταγραφή μου αφού δεν θα την δικαιούμαι.

Είναι απαραίτητο, όμως, να βρίσκομαι στον τόπο μόνιμης κατοικίας μου, αφενός για να με παρακολουθεί η ιατρός μου σε τακτά χρονικά διαστήματα και αφετέρου να έχω δίπλα μου τους γονείς μου σε περίπτωση κρίσης.  Έχω επικοινωνήσει  με το Υπουργείο Παιδείας, μια σαφή απάντηση δεν έχω λάβει για το πρόβλημά μου.»

Η πραγματική διάσταση του θέματος αυτού είναι ότι ενώ υπάρχει η αντιστοιχία των δύο τμημάτων Ηρακλείου & Κομοτηνής το 2023 η ίδια αντιστοιχία «χάθηκε» το 2024 και μάλιστα ανακοινώθηκε στις αρχές Ιουλίου ενώ ο μαθητής σύμφωνα με τις εγκυκλίους έπρεπε να καταθέσει μηχανογραφικό  από τις 16 Μαΐου έως και τις 27 Μαΐου επειδή ανήκε στην ως άνω κατηγορία μαθητών  χωρίς να γνωρίζει βέβαια αν θα υπάρχει ή όχι στην αντιστοιχία του 2024 (υποψιάζομαι και πολλοί άλλοι συμμαθητές του σε όλη την Ελλάδα) ενώ ταυτόχρονα γνώριζε την αντιστοιχία του 2023 και υπέθεσε ότι δεν θα αλλάξει (και είναι και λογικό).  Τίθεται λοιπόν ένα ζήτημα κοινωνικό στο οποίο πρέπει να ανατρέξουν οι θεσμοί του νομού μας και να βρουν μια λύση στο ως άνω θέμα διότι αφενός είναι απαραίτητο να βρίσκεται ο μαθητής  στην ΚΟΜΟΤΗΝΗ για να τον παρακολουθεί η ιατρός του σε τακτά χρονικά διαστήματα και αφετέρου να έχει δίπλα του τους γονείς του σε περίπτωση κρίσης.

*Ο Μιχάλης Βασιλειάδης είναι Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.