Οχι αλλες «ειδικες αναγκες»

Της έκδοσης

Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως δεν είμαστε οι αρμοδιότεροι να μιλήσουμε για το θέμα της αναπηρίας και της υποδοχής της από την ελληνική κοινωνία. Επειδή όμως η «επαγγελματική διαστροφή» επιτάσσει να παρακολουθούμε τα μηνύματα πολιτικών και κοινωνικών φορέων, πρέπει να παρατηρήσουμε πως σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και οι όροι που χρησιμοποιούνται συχνά φανερώνουν την άγνοια επί του θέματος, έστω κι αν αλλιώς διατείνονται οι συντάκτες τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις με τις οποίες κατακλειστήκαμε για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στις οποίες ουκ ολίγες φορές χρησιμοποιήθηκε αυτή η περιβόητη έκφραση άτομα με «ειδικές ανάγκες».

Φράση που βεβαίως έχει κατά κόρον χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να χαρακτηρίσει τους ανάπηρους. Φράσης όμως που δικαίως έχει απορριφθεί από τους ίδιους, αφού δεν είναι μόνο ότι στην πραγματικότητα οι ανάγκες τους δεν διαφέρουν από οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου, αλλά επιπλέον η χρήση της φράσης υπονοεί μια κάποια μειονεξία των ατόμων με αναπηρία (αφού οι ανάγκες τους είναι «ειδικές») και παράλληλα «νομιμοποιούν» τον αποκλεισμό τους από την υπόλοιπη κοινωνία (αφού έχουν ειδικές ανάγκες θα πρέπει να φτιάξουμε ειδικές δομές για να τους «φροντίσουμε»).

Ξαναλέμε ότι δεν είμαστε οι αρμοδιότεροι για να μιλήσουμε για το θέμα, όμως πιστεύουμε πως ο τρόπος που εκφραζόμαστε φανερώνει πολλά για τη συγκρότηση του χαρακτήρα μας, τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις μας. Και αφού ο όρος έχει απορριφθεί από το ίδιο το αναπηρικό κίνημα, οι λοιποί οφείλουμε να το σεβόμαστε, όχι χάριν σεβασμού στο “politically correct” της εποχής, αλλά γιατί καθένας έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και επειδή οι λέξεις που χρησιμοποιούμε είναι φορείς εννοιών και νοοτροπιών. Επομένως αν θέλουμε κάτι να αλλάξει, θα πρέπει να ξεκινάμε πάντα από τη γλώσσα. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο, κυρίως γιατί η συνήθεια είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος, αλλά αξίζει η προσπάθεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.