Ο πολεμος στη Γαζα, το χασμουρητο και ο Φοιβος Δεληβοριας

Της Έκδοσης

Λίγο η μόδα της πολιτικής ορθότητας, λίγο ο κανιβαλισμός των social media, λίγο η επιτακτική μάχη για την επιβίωση που μας κάνει όλους να ιδιωτεύουμε όλο και περισσότερο, κάπως σαν να έκανε τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού να απέχουν από τις δημόσιες τοποθετήσεις για διάφορα που συμβαίνουν γύρω μας.

Αυτό το διαρκές αίτημα που συνοψίζεται στο ερώτημα «μα πού πήγαν οι άνθρωποι του πνεύματος;» ίσως στις μέρες μας να είναι περισσότερο διαυγές  και γι’ αυτό παρηγορούμαστε κάπως, όταν διαβάζουμε τοποθετήσεις τέτοιων ανθρώπων.

Όπως για παράδειγμα ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς που τοποθετήθηκε για τον πόλεμο στη Γάζα, αλλά και το περιβόητο χασμουρητό της ελληνίδας εκπροσώπου στο διαγωνισμό της Eurovision.

Έγραψε λοιπόν ο Φοίβος Δεληβοριάς σε ανάρτησή του στο facebook:

«Λίγες σκέψεις για τα των ημερών:

ολοένα και περισσότερος κόσμος καταλαβαίνει πως η εξόντωση δεκάδων χιλιάδων αμάχων φτωχών ανθρώπων δεν ισοδυναμεί με την στρατιωτική εξάρθρωση μιας ομάδας που δρα εντός των εδαφών τους, ούτε φυσικά και με «προστασία» τους από αυτήν.

Γι’ αυτό και στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τους Παλαιστινίους εν προκειμένω και γι’ αυτό υπάρχει τέτοια διεθνής κατακραυγή εναντίον του σημερινού Κράτους -και όχι του Λαού- του Ισραήλ. Αντιστοίχως υπερασπιστήκαμε τους Ουκρανούς πρόπερσι ενάντια στην άθλια εισβολή του Πούτιν, χωρίς να τους ταυτίζουμε με τα ναζιστικά τάγματα Αζόφ.

Το πιο ενδιαφέρον είναι πως όσοι τώρα θέλουμε να σταματήσει η σφαγή βρεφών και αμάχων στη Γάζα και στη Ράφα, είμαστε -και θα είμαστε- οι διαχρονικά ενάντιοι στον αντισημιτισμό. Αντιθέτως, τη σφαγή υποστηρίζουν οι μέχρι πριν λίγα χρόνια φανατικοί αντισημίτες.

Πρέπει επιτέλους ο λαός μας να πάψει να διχάζεται άνωθεν και εκ του πονηρού. Να είμαστε με το δίκαιο στην κάθε περίπτωση και όχι με το τι επιτάσσει το εκάστοτε ισχυρό οικονομικό συμφέρον.

Υπ’ αυτήν την έννοια, πιο ανθρώπινο είναι το -αφελές εντός των πλαισίων της Eurovision- χασμουρητό της πολύ αγαπημένης μου Μαρίνας, από αυτούς που σοκάρονται από αυτό. Οι τελευταίοι δυστυχώς θεωρούν απαραίτητη και λογική -και καθόλου σοκαριστική- τη σφαγή των νηπίων και δεν καταλαβαίνουν πόσο αυτή βλάπτει και προσβάλλει τον δυτικό μας πολιτισμό.

Γράφω λίγο σα χαζός , διότι γράφω πράγματα που προ ολίγων ετών ήταν αυτονόητα για τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία, δεξιά και αριστερή. Επίσης γιατί σκοπός μου δεν είναι να προκαλέσω ούτε να προσβάλω, ο κύκλος της διαδικτυακής σφαγής είναι φαύλος.

Σκοπός μου είναι απλώς να πω πόσο έχουμε αλλοτριωθεί και πόσο πρέπει επιτέλους να δούμε τα πράγματα καθαρά, τουλάχιστον εμείς που δεν ανήκουμε και δεν είμαστε καθόλου κοντά στην -όποια- εξουσία. Αλλιώς, συνυπογράφουμε τη φρίκη-και η Ιστορία θα μας συμπεριφερθεί αναλόγως».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.