Ο πατριωτισμος απο αποψη οικονομιας

Στο προηγούμενο μας άρθρο, μιλήσαμε για τον πατριωτισμό. Περιγράψαμε το θέμα σε γενικές γραμμές. Και το άρθρο έκλεινε με την ερώτηση «Είμαστε, όντως πατριώτες ως Έλληνες πολίτες;»
 
Πριν έρθουμε στο θέμα μας, ας απαντήσουμε στο ερώτημα, τι είναι η οικονομία;
Η οικονομία που σε εκατομμύρια πολίτες φαίνεται σαν ένα περίπλοκο θέμα, με απλά λόγια μπορεί να οριστεί ως παραγωγή.
 
Ποιος είναι αυτός που παράγει;
 
Ο άνθρωπος.
 
Ο καθένας από τα δισεκατομμύρια ανθρώπους που συμμετέχουν στην παραγωγή στον πλανήτη, μπορεί να είναι πολίτης οποιουδήποτε κράτους. Εμείς ήμαστε πολίτες του ελληνικού κράτους. Οπότε, θα θέσουμε τον πατριωτισμό από άποψη ελληνικής οικονομίας. 
 
Την ιστορική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μπορούμε να περιγράψουμε περιληπτικά με τις εξής επισημάνσεις:
 
1. όταν κέρδισε την ανεξαρτησία της η Ελλάδα απ’ την Οθωμανική Αυτοκρατορία, σε συνθήκες που έγινε η βιομηχανική επανάσταση στη Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ήταν μια αγροτική χώρα.
2. η ιδιοκτησία πάνω στη γη, είχε φεουδαρχική δομή.
3. δεν υπήρχε στη χώρα το κεφάλαιο, η γνώση και το εργατικό δυναμικό για βιομηχανική παραγωγή.
4. η Ελλάδα ως πολιτική ανάπτυξης, διάλεξε την κρατική μεικτή οικονομία που εφαρμοζόταν στην Ευρώπη. Όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν, ακολούθησαν αυτήν την οικονομική πολιτική. Η ελληνική οικονομία, από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία της, συνδέθηκε με τις καπιταλιστικές-ιμπεριαλιστικές οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης.
5. για λόγους που μπορούν να εξηγηθούν, στην Ελλάδα δεν αναπτύχθηκε μια εθνική μπουρζουαζία.
 
Για τους λόγους αυτούς, οι σχέσεις μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που αποτελούν την μεικτή κρατική οικονομία, δεν μπόρεσαν να συμβαδίσουν υγειές.
 
Γιατί;
 
Στα τουρκικά λένε, «η περιουσία του κράτους είναι θάλασσα, όποιος δεν την εκμεταλλεύεται είναι χαζός». Η αλήθεια είναι πως όλες οι κυβερνήσεις, για τα ατομικά ή ταξικά τους συμφέροντα, ροκάνισαν τον κρατικό τομέα. Και φτάσαμε στο σήμερα. Σαν λαός είμαστε στο αδιέξοδο της οικονομικής κατάθλιψης.
 
Ποια η έξοδος;
 
Η έξοδος είναι η λαϊκή μεικτή οικονομία που είναι η σύνθεση των καπιταλιστικών και σοσιαλιστικών οικονομιών.
 
Τι είναι η λαϊκή μεικτή οικονομία;
 
Η λαϊκή μεικτή οικονομία αποτελείται από το ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, βασίζεται σε ιδιωτική και κοινωνική πρωτοβουλία. Σύμφωνα μ’ αυτή στον ιδιωτικό τομέα τα μέσα παραγωγής ανήκουν στους ιδιοκτήτες, ενώ στον κοινωνικό τομέα, στους εργαζόμενους. Όπως παρατηρείται, ο κρατικός τομέας αφήνεται εκτός της οικονομικής ζωής.  Έτσι, “κλείνει” ο δρόμος εκμετάλλευσης του κράτους για ατομικά ή ταξικά συμφέροντα. Διότι και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα οι άνθρωποι εστιάζουν στην παραγωγή.
 
Οι πολίτες που εστιάζουν στην παραγωγή, αυτοί είναι οι αληθινοί πατριώτες.
 
Ως Έλληνες πολίτες, είμαστε όντως πολίτες που εστιάζουν στην παραγωγή;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.