Ο «Παρατηρητης της Θρακης» «περνα» στο Πανεπιστημιο!

Εντάσσεται στο ΠΜΣ «Δημόσια Ιστορία» του ΕΑΠ το αφιέρωμά του με τίτλο «Τα συγκρουσιακά θέματα στη διδασκαλία της Ιστορίας»

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο που μετρά πάνω από είκοσι χρόνια παρουσίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όχι μόνο καταφέρνει να εκπαιδεύει εκατοντάδες σπουδαστές εξ αποστάσεως, ήδη από την αρχή της ίδρυσής του, αλλά επαγρυπνεί ώστε συνεχώς να ανανεώνει τα προγράμματα σπουδών του, υιοθετώντας διεπιστημονικές προσεγγίσεις αλλά και νέα… «εργαλεία» μάθησης. Και μιλώντας για «εργαλεία»…

Με ιδιαίτερη χαρά λάβαμε το αίτημα του ΕΑΠ να συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών του Σπουδών στη «Δημόσια Ιστορία» το ηλεκτρονικό περιοδικό-αφιέρωμα του «Παρατηρητή της Θράκης» με τίτλο «Τα συγκρουσιακά θέματα στη διδασκαλία της Ιστορίας – Η περίπτωση της πρόσφατης ιστορίας της Κύπρου με ορόσημο την Τουρκική Εισβολή», που προέκυψε όχι γιατί αυτό ήταν ένα «πρωτότυπο» θέμα Συνεδρίου, αλλά γιατί, σύμφωνα με τη δική μας οπτική, οφείλουν να προτάσσονται και να δημοσιοποιούνται οι προσπάθειες εκπαιδευτικών και επιστημόνων, που συνδιαλέγονται με την κοινωνία, νιώθουν τα τραύματα και κατανοούν τις αποσιωπήσεις —όπως στην περίπτωση της Κύπρου—,  δεν σταματούν όμως να οραματίζονται την ειρήνη των κοινωνιών μέσω του διαλόγου και της δημιουργίας ιστορικών συνειδήσεων που προβληματίζονται για το χθες αλλά είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν ασφαλέστερα στο παρόν και για το αύριο. Όντες, ευτυχώς, όχι με αυτούς που αποφεύγουν ηθελημένα τα μελανά σημεία της ιστορίας, αλλά με αυτούς που προτιμούν να τα «κοιτούν κατάματα», να τα εξετάζουν πολυπρισματικά και να τα ερμηνεύουν με βάση τα ιστορικά τεκμήρια, αυτά που διασώθηκαν αλλά και αυτά που έρχονται στην επιφάνεια.

Αυτόν τον στόχο του αναστοχασμού των κοινωνιών επί του σώματος της δημόσιας ιστορίας τους, αυτής που δημιουργείται κυρίως από πλειοψηφίες και αναφύεται στηριζομένη συνήθως στα μεσαιωνικά δίπολα του καλού και του κακού και στα κλασικά στερεότυπα του φίλου και του εχθρού, απομακρύνοντας από τις ημέτερες  κοινωνίες την ευθύνη της λογικής και αιτιοκρατικής επεξεργασίας των γεγονότων,  είχε εξάλλου και το προαναφερθέν ηλεκτρονικό περιοδικό, που αφορά στη δημοσιογραφική κάλυψη Συνεδρίου που διοργάνωσε η ΠΟΕΔ Κερύνειας Κύπρου στη Λευκωσία, στις 25 Ιανουαρίου 2020, με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις της Άννας Παληκίδου, μεταπτυχιακής φοιτήτριας του ΤΕΦ/ΔΠΘ, επιμέλεια της 2K Project, της δημιουργικής ομάδας του Παρατηρητή της Θράκης και της Ξανθής Τζένης Κατσαρή-Βαφειάδη  (για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αφιέρωμα βλ. εδώ).

Όσον αφορά το περιεχόμενο του αφιερώματος, ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι συμπεριλαμβάνει στις σελίδες του την ομιλία της κ. Δώρας Κατσελλή, Εκπαιδευτικού και Προέδρου της ΠΟΕΔ Κερύνειας, η οποία αναφέρθηκε στη στάση που χρειάζεται να επιδεικνύουν οι εκπαιδευτικοί στη διδασκαλία «ευαίσθητων» ιστορικών ζητημάτων, έναν σχολιασμό για το σύνθημα «Γνωρίζω – Δεν ξεχνώ – Διεκδικώ», την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τη διδασκαλία της Ιστορίας που έχει ως βασικό αίτημα: «Γνωρίζω τον τόπο μου, δεν ξεχνώ την κατεχόμενη γη μου και διεκδικώ την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μου». Τις ομιλίες επίσης της κ. Ελένης Αρτεμίου-Φωτιάδου, Επιθεωρήτριας Δημοτικής Εκπαίδευσης, η οποία τόνισε πως ανεξαρτήτως των συνθηκών πρέπει να μην καταστρατηγούνται οι πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, ειρήνης και δικαιοσύνης, του «δικού» μας κ. Άγγελου Παληκίδη, Επίκουρου Καθηγητή Διδακτικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, που έθιξε το ζήτημα της διδασκαλίας της ιστορίας σε συγκρουσιακές κοινωνίες, και σ’ αυτή της Κύπρου. Εκτός όμως από το «θεωρητικό» μέρος, το συνέδριο εμπλούτισε και η προβολή του docu-drama «Η σφαίρα υπάρχει μέσα μου» –υπάρχει σχετική αναφορά στην ενότητα με τίτλο «Το ζήτημα των αγνοουμένων στην τέχνη: Το docu-drama “Η σφαίρα υπάρχει μέσα μου”»–, το οποίο βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Σωτήρη Χατζηπαναγή, αγνοούμενου της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο, σε σενάριο της Αναστασίας Τσάμη και σκηνοθεσία του Πέτρου Χαραλάμπους.

Το τελευταίο μέρος του αφιερώματος καταλαμβάνουν οι συνεντεύξεις των: Δώρας Κατσελλή, Ολίβιας Κωνσταντίνου, Εκπαιδευτικού, Λούκα Περικλέους, Εκπαιδευτικού και Διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και της Αναστασίας Τσάμη. Στην τελευταία αυτή ενότητα τα ιστορικά στιγμιότυπα της κυπριακής εισβολής «εξανθρωπίζονται» και εμπλουτίζονται με προσωπικές ιστορίες και βιώματα.

Πρόκειται επομένως για ένα συνέδριο και για ένα αφιέρωμα που με ψυχραιμία και ιστορικό προβληματισμό αντιμετωπίζει το ορόσημο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με στόχο όχι το divide et impera, αλλά τη φράση-ευχή, κατά την άποψή μας, της κ. Κατσελλή: «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να αγωνίζονται και να διεκδικούν μια πατρίδα ελεύθερη από στρατούς κατοχής, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι διασφαλισμένα, δημιουργώντας συνθήκες αλληλοσεβασμού και ειρηνικής συμβίωσης όλων των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Συγχαρητήρια στο ΕΑΠ για την εγκόλπωση προσπαθειών που αποπειρώνται τον εμπλουτισμό των ιστορικών διαλόγων στο πεδίο της δημόσιας ιστορίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.