Ο Νομος Ροδοπης Εκπεμπει “SOS”

Γνώμη

Η μακροχρόνια οικονομική κρίση, η πανδημία και η οικονομική ύφεση που επήλθε από αυτήν και που βιώνουμε έντονα τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας, έφερε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας των νέων ανθρώπων που είτε ένα μεγάλο μέρος αυτών μετανάστευσαν στο εξωτερικό, είτε έμειναν να δώσουν μια σκληρή μάχη με αυτή τη μάστιγα.

Ο Νομός Ροδόπης είναι ένας από τους Νομούς που το τελευταίο διάστημα χτυπήθηκαν όσο ποτέ, με αποτέλεσμα να χάσει κάθε ελπίδα ανάπτυξης του σε πολλούς τομείς, ενώ σε συνδυασμό με την πλήρη απαξίωση που βιώνει από την Κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να εκπέμπει SOS.

O Νομός μας είναι μικρός, αλλά συνάμα και πολύ ιδιαίτερος, θα μπορούσε να αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς νέους επιστήμονες, επιχειρηματίες αλλά και γεωκτηνοτρόφους. Παράλληλα, διαθέτει δυναμικούς τομείς που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και να προσφέρουν πολλά οφέλη στον τόπο μας. Με πολλή δουλειά αλλά και στήριξη από την Πολιτεία το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι εκπληκτικό για τα δεδομένα της χώρας μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ροδόπη ανήκει στους 10 πιο φτωχούς νομούς της χώρας, βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων των φορολογουμένων που κατοικούν στον νομό, ενώ το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας φάνηκε να αυξάνεται κατά 13 ποσοστιαίας μονάδες μέσα σε αυτή την 10ετια.

Συμπερασματικά, ενώ έχει προοδεύσει η τεχνολογία, δυστυχώς έχει οπισθοχωρήσει η ανάπτυξη, η  οικονομία, και ο πολιτισμός, συστατικά βασικά που δεν μπορούν να λείπουν αν θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα μας και πάλι ισχυρή.

Ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων» λοιπόν προτείνει μέτρα για τον Νομό στον οποίο άλλωστε εδρεύει και που θα μπορούσαν να τον κάνουν παράδειγμα προς μίμηση.

Απαραίτητη κρίνουμε τη χρηματοδότηση με πόρους που προέρχονται από το ταμείο ανάκαμψης.

Στην πόλη μας που είναι κατά βάση μία αγροτική περιοχή, η χρηματοδότηση αυτή επιβάλλεται ώστε να αξιοποιηθεί άμεσα για τον εκσυγχρονισμό των πρωτογενών και παραγωγικών τομέων όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία ώστε να αυξηθεί η απασχόληση, να δημιουργηθούν καινούριοι κλάδοι και ειδικότητες και να πολλαπλασιαστούν έτσι και οι νέες θέσεις εργασίας.

Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η παραγωγική μας βάση και να στελεχωθεί με ανθρώπινο εργατικό δυναμικό, ώστε να παραχθεί πλούτος στην περιοχή, να αναβαθμιστεί η τοπική παραγωγή και να τονωθεί η οικονομία. Έτσι θα αυξηθούν τα έσοδα, η αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά και το ΑΕΠ της χώρας μας.

Προτείνουμε παρακάτω μια σειρά από μέτρα που είναι πλήρως υλοποιήσιμα, ώστε να μπορέσει η περιοχή μας να ανακάμψει και να ανακουφιστεί άμεσα.

Να ενταχθεί ο Νομός μας άμεσα σε ειδικό καθεστώς και να μειωθεί ο βασικός συντελεστής φορολογίας κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Να δημιουργηθούν νέα στοχευμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ όπως το «Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 250 ανέργων ηλικίας 22-39 ετών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου αυτής και τα οποία δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα» που σχεδίασε ο νυν διοικητής, ώστε να ενισχυθεί και ο δικός μας Νομός.

Να δοθούν οικονομικά κίνητρα για νέους γεωκτηνοτρόφους αποκλειστικά για τον Νομό Ροδόπης, ώστε να ασχοληθούν περισσότεροι νέοι με αυτόν τον κλάδο ο οποίος πλήττεται ολοένα και περισσότερο. Στην περιοχή μας υπάρχουν πολλές εκτάσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αλλά που δυστυχώς παραμένουν ανεκμετάλλευτες λόγω έλλειψης κινήτρων προς τους νέους παραγωγούς.

Να δοθεί κρατική επιδότηση για νέες επιχειρήσεις στον Νομό, με στόχο να δημιουργηθεί ένα γόνιμο έδαφος ακόμη και για εσωτερική μετανάστευση στο νομό μας.

Να χορηγηθούν νέα προγράμματα-επιδοτήσεις ΕΣΠΑ, με σκοπό να ενισχυθεί η πράσινη ενέργεια. Η ενέργεια είναι η πρώτη πηγή ανάπτυξης μιας χώρας και χωρίς αυτή δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία.  Προτείνουμε να δοθεί ιδιαίτερα μέριμνα στο νομό μας ώστε  η πόλη να αυξήσει τις επενδύσεις, τα έργα υποδομής της, την παραγωγή και τις πλουτοπαραγωγικές δομές της.

Για να υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη στη χώρα μας, θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας σε κάθε Νομό, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, ώστε να παρέχονται κίνητρα για τη μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της κάθε περιοχής.

Όλα τα παραπάνω ας είναι το εφαλτήριο για να μετατρέψουμε την πόλη μας από ένα Νομό απώθησης σε έναν Νομό έλξης.

Έτσι σίγουρα θα υπάρξει ενδιαφέρον από πολλούς επενδυτές και θα καταφέρει να ανθήσει εκ νέου η βιομηχανική και αγροτική μας περιοχή η όποια με τα τόσα κλειστά εργοστάσια έχει πλέον μαραζώσει.

Με αυτούς τους τρόπους θα πολλαπλασιαστούν οι ευκαιρίες για τους νέους της περιοχής μας ώστε να καταφέρουν να εργαστούν σε ενδιαφέρουσες και καλά αμειβόμενες θέσεις και να μην εξαναγκαστούν να μεταναστεύσουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ πως η νέα γενιά είναι το μέλλον και η ελπίδα όλων μας και θα πρέπει να την προστατεύσουμε με κάθε τρόπο.

«Αρκετά κοιμηθήκαμε έως τώρα. Καιρός να ξυπνήσουμε, να εγερθούμε, να εξεγερθούμε και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε, όπως αρμόζει, τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν την ιστορία, τον πολιτισμό, το ήθος, τις παραδόσεις και τελικά την ακεραιότητά μας». Μίκης Θεοδωράκης

*Ο Γιώργος Δημητριάδης είναι πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.