Ο Κωστης Στεφανοπουλος και η σχεση του με την Κομοτηνη

Ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος στη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής συνδέθηκε, σαν ένα παιχνίδι της μοίρας και με την Κομοτηνή.
 
Ήταν ο βουλευτής Ροδόπης Στυλιανός Μπλέτσας που την 1η Σεπτεμβρίου του 1984 υπήρξε μεταξύ των πέντε βουλευτών της Ν.Δ., που συνυπέγραψαν την υποψηφιότητά του Κωστή Στεφανόπουλου για τη θέση του προέδρου της κόμματος, μετά την παραίτηση, για λόγους υγείας, του Ευάγγελου Αβέρωφ. Μια εκλογή που χάθηκε για τον Στεφανόπουλο με την καθαρή επικράτηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με ψήφους 70 έναντι 41, καθώς την εποχή εκείνη ο αρχηγός της Ν.Δ. εκλεγόταν μόνο από το σώμα της εκάστοτε κοινοβουλευτικής ομάδας. Και τότε, η ΝΔ εβρισκόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση από τον Οκτώβριο του 1981, αριθμούσε ακριβώς 111 βουλευτές.
 
Ένα χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 1985 ο Στεφανόπουλος αποχωρούσε από τη Ν.Δ., για να προχωρήσει στην αυτόνομη και μοναχική σε αυτές τις περιπτώσεις, πολιτική του πορεία, δημιουργώντας τη ΔΗ.ΑΝΑ. (Δημοκρατική Ανανέωση).
 
Οι πολιτικοί συντάκτες της εποχής μετρούσαν τουλάχιστον 10 σίγουρους βουλευτές που θα έφευγαν από τη Ν.Δ. συστρατευόμενοι μαζί τον μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο σύνολο 11 μαζί με το νέο αρχηγό.
 
Ο Στυλιανός Μπλέτσας, όμως, ο εξ απορρήτων του Στεφανόπουλου και επιστήθιος πολιτικός του φίλος, δεν παρουσιάστηκε ποτέ σε αυτό το ραντεβού με τη δική τους ιστορία. Δίστασε αρχικά και εντέλει του διεμήνυσε ότι ηρνείτο να εγκαταλείψει τη Ν.Δ., μη αποδεχόμενος το ρίσκο της μεταπήδησης του σε ένα μικρό και με αμφίβολο μέλλον νέο πολιτικό φορέα της παραδοσιακής δεξιάς. Συλλογιζόμενος κατά πάσα πιθανότητα και την θεωρία του Ευάγγελου Αβέρωφ, που διατυπώθηκε για πρώτη φορά τότε, περί του κινδύνου που διέτρεχαν τα πρόβατα που έφευγαν από το μαντρί…
 
Η ιστορία έγραψε ότι η ΔΗΑΝΑ δεν ευδοκίμησε πολιτικώς, αφού το 1994 ανέστειλε οριστικά τη λειτουργία της, αλλά και ότι ο Στυλιανός Μπλέτσας δεν επανεξελέγη έκτοτε βουλευτής της Ροδόπης της Ν.Δ., αφού έχασε σε δύο διαδοχικές εκλογές τον Ιούνιο και το Νοέμβριο του 1989, από τον Νίκο Σαλίκα.
 
Σαν από καπρίτσιο της ιστορίας, από εκείνα που η πολιτική επιφυλάσσει πολλές φορές στους πρωταγωνιστές της, τον Μάρτιο του 1995, όταν ο Στεφανόπουλος προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και τον αρχηγό της Πολιτικής Άνοιξης για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, έλαβε στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, τις ψήφους δύο αειμνήστων πλέον βουλευτών της Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, όχι όμως και την ψήφο ενός άλλου αείμνηστουβουλευτή της Ν.Δ.. Τον είχαν ψηφίσει τότε οι Δημήτρης Τσετινές και Χαράλαμπος Δαμιανίδης, αμφότεροι εκλεγμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 1993, αλλά όχι ο Πασχάλης Κωνσταντινίδης που κατείχε τότε την μοναδική έδρα της Ν.Δ. στην Ροδόπη, αφού το κόμμα του υπό την ηγεσία του Μιλτιάδη Έβερτ, αντί για Κωστή Στεφανόπουλο επέλεξε να ψηφίσει σε εκείνη την ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αθανάσιο Τσαλδάρη.
 
Κατά τη δεύτερη εκλογή του, τον Φεβρουάριο του 2000, είχαν ψηφίσει τον Κωστή Στεφανόπουλο, οι βουλευτές Ροδόπης Γκαλήπ Γκαλήπ και Χαράλαμπος Δαμιανίδης, ο οποίος εντωμεταξύ είχε αντικαταστήσει ως πρώτος επιλαχόν του ψηφοδελτίου Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, τον αποθανόντα τον Δεκέμβριο του 1999, Δημήτρη Τσετινέ. Ο τρίτος βουλευτής της Ροδόπης εκείνη την περίοδο ήταν ο Μουσταφά Μουσταφά, ο οποίος εψήφισε τον Λεωνίδα Κύρκο, σύμφωνα με την επιλογή που είχε κάνει ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, με τον οποίο είχε εκλεγεί βουλευτής τον Σεπτέμβριο του 1996.
 
Κάπως έτσι ο παραδοσιακός κατά τα άλλα «δεξιός», Κωστής Στεφανόπουλος δεν ψηφίστηκε ποτέ από βουλευτή Ροδόπης της Ν.Δ., για την ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας.
 
Κέρδισε τον σεβασμό των φίλων και των πολιτικών του αντιπάλων του όσο ήταν εν ζωή και αναγνωρίσθηκε από τους Έλληνες, ως ο πιο Ηθικός και Άξιος, Πρόεδρος της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας.
 
Και σίγουρα η πορεία του τόπου, θα ήταν πολύ διαφορετική, εάν το 1984 εκλεγόταν εκείνος στη θέση του προέδρου της Ν.Δ.Ήταν, όμως, πολύ έντιμος για να το πετύχει..
 
Στην μνήμη του, ένα χαρακτηριστικό σκίτσο διά χειρός, Τάκη Αλεξίου.
 

* Ο Δάμωνας Δαμιανός είναι δημοσιογράφος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.