Ο Γιωργος Πεταλωτης για τις δηλωσεις Συριγου περι της Συνθηκης της Λωζανης

«Ο κ. Συρίγος δεν είναι χθεσινός για να του ξεφεύγουν απόψεις»

Τα όσα δήλωσε για τη συνθήκη της Λωζάνης ο κ. Άγγελος Συρίγος σχολιάζει ο συμπολίτης μας, πρώην βουλευτής και τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Γιώργος Πεταλωτής. Ο κ. Πεταλωτής με ανάρτησή του καυτηριάζει τόσο τα όσα είπε ο βουλευτής τονίζοντας «δεν είναι χθεσινός», αλλά και τη στάση του κυβερνώντος κόμματος που έσπευσε να τον καλύψει.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Πεταλωτή:

«Οι διαμένοντες στη Θράκη, που η Συνθήκη της Λωζάνης ορίζει και πολλά από την καθημερινή ζωή τους, θα μπορούσαν να βγαίνουν συνεχώς και να αναλύουν με το κάθε φορά δοκούν τους την επικαιρότητα, τις ελλείψεις ή τα μη αρεστά τους στη Συνθήκη που ορίζει σημαντικά και δομικά στοιχεία της σχέσης Ελλάδας – Τουρκίας. Και πολλοί από αυτούς, θα μπορούσαν να έχουν ισάξιο -τουλάχιστον- λόγο κατά την πολιτική και ακαδημαϊκή τεκμηρίωσή του με αυτόν του Βουλευτή της ΝΔ Αγγέλου Συρίγου που χαρακτήρισε τη Συνθήκη παρωχημένη, αφού στην περιοχή δραστηριοποιούνται πολιτικοί όλων των κομμάτων, όπως και Πανεπιστημιακοί, αφού το ΔΠΘ περιλαμβάνει Τμήμα Νομικής όπου διδάσκεται Διεθνές Δίκαιο, Πολιτικών Επιστημών, Ιστορίας και Εθνολογίας, Γλώσσας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, πέραν των μειονοτικών συμπολιτών μας που η Συνθήκη αυτή είναι καθοριστική για την παρουσία, την εκπαίδευση και τη ζωή τους στη χώρα.

Και ο πιο απλός πολίτης θα μπορούσε να λέει διαρκώς την άποψή του. Ούτε η αποψάρα που λέγεται από έναν πιο γνωστό, με καθημερινή παρουσία στα μεγάλα κανάλια είναι πιο ισχυρή ή πιο σωστή. Κι όμως, όλοι εμείς είμαστε πολύ φειδωλοί, υποψιασμένοι, αν και πολύ πιο προβληματισμένοι. Αλλά έχουμε σε πολύ μεγάλο ποσοστό την αίσθηση της υπευθυνότητας σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Ο κ. Συρίγος δεν είναι χθεσινός για να του ξεφεύγουν απόψεις που δήθεν παρερμηνεύονται ή που δεν μπορεί να συγκεράσει την ακαδημαϊκή με την Βουλευτική δημόσια άποψη. Είναι ακαδημαϊκός, υπήρξε Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας επί Καραμανλή , υπήρξε Υφυπουργός Παιδείας μέχρι πριν λίγους μήνες (ακόμη και τότε οι δημόσιες παρεμβάσεις του αφορούσαν συνεχώς τα ελληνοτουρκικά) και συνεχίζει να είναι Βουλευτής της ΝΔ. Το κόμμα του επιχειρεί να τον καλύψει, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δίνει ένα ακαδημαϊκό επιχείρημα-δώρο σε άλλες πλευρές. Ακόμη και όταν πήγε να «διορθώσει» ο ίδιος όσα είπε, τα έκανε και χειρότερα αφού είπε αυτολεξεί «Είπα ότι είναι παρωχημένη η Συνθήκη της Λωζάνης αφού το μόνο που μας ενδιαφέρει, όπως είπα από την πρώτη στιγμή, από τη Συνθήκη της Λωζάνης, είναι οι διατάξεις του περιορισμού των συνόρων». Συζητήσεις ταμπού δεν υπάρχουν. Αρκεί να γίνονται ως συζητήσεις, με επιχειρήματα και με επίγνωση των συνεπειών τους. Και με θέσεις που δεν αλλάζουν την επόμενη ώρα υπό τον φόβο της διαγραφής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.