Ο  Γιωργος Πεταλωτης για την  επισκεψη Μητσοτακη στην Κομοτηνη 

«Η διαστρέβλωση και η αποφυγή συζήτησης των μεγάλων θεμάτων της Θράκης θα βαραίνει όποιον φέρει την ευθύνη τους»

Πριν λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Κομοτηνή για τα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου  IGB .

Η επίσκεψη κάθε Πρωθυπουργού στην περιοχή μας  έχει από μόνη της αξία  και επ’ουδενί αναπαράγουμε τις στάσεις των κομμάτων τής τότε αντιπολίτευσης όταν ερχόταν στη Θράκη Πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

 Όμως, τι δεν ειπώθηκε και τι απέμεινε από μιά  ενθουσιώδη ολιγόωρη επίσκεψη;

Πρώτον, ο κ. Μητσοτάκης   αρθρογράφησε πριν  έλθει, για να πει ότι «ο προικισμένος αυτός τόπος βγαίνει πια από την απομόνωση και ξεδιπλώνει τις αναπτυξιακές του δυνατότητες». Πού το βάσισε: Αντιγράφοντας και αναφέροντας αποκλειστικά και μόνον το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη, το οποίο είχε υποσχεθεί προεκλογικά και διεκπεραιωτικά, και που μετά από τρία χρόνια συνεισφέρει απλώς μια παλαιοκομματική και κοινότοπη συρραφή ευχολόγιων στα οποία δεν πιστεύουν ούτε καν αυτοί που συμμετείχαν στη σύνταξή του.

Δεύτερον, διαστρέβλωσε πλήρως την αλήθεια για τη μειονότητα, αποδίδοντας αποκλειστικά  στον πατέρα του, πρώην Πρωθυπουργό, την ισονομία και ισοπολιτεία και άρα και την ειρήνευση της περιοχής. Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση για τη εφαρμογή της ισονομίας και ισοπολιτείας στη Θράκη και η αλλαγή πολιτικής αποτελεί απόφαση της Οικουμενικής Κυβέρνησης το 1990 και ελήφθη με πλήρη συμφωνία Α. Παπανδρέου –Κ.Μητσοτάκη –   Φλωράκη και Κύρκου.

Σε μια συνέντευξη Τύπου, την οποία υπεροπτικά απέφυγε ο Πρωθυπουργός, θα μπορούσε να ερωτηθεί πόσα χρήματα από τα πολλά και άνετα ξοδευόμενα του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζονται για τη Θράκη, με ποιά παραγωγική μορφή και γιατί σε έναν περίεργο αναπτυξιακό νόμο η «ακριτική και ιδιαίτερη» Ροδόπη έχει μειωμένα επενδυτικά κίνητρα

Από εκεί και πέρα στις όποιες δυναμικές αλλαγές,  η ΝΔ ήταν απούσα και απέναντι. Ο Γερ.Αρσένης, Υπουργός Εθνικής Άμυνας επί ΠΑΣΟΚ έριξε τις μπάρες της απομόνωσης στα πομακοχώρια της Ξάνθης. Επί  Υπουργίας Γιώργου  Παπανδρέου η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εισήγαγε το μέτρο θετικής διάκρισης για την εισαγωγή μουσουλμανόπαιδων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και άλλαξε ριζικά τις στοχεύσεις και τις δυνατότητες κοινωνικής κινητικότητάς τους,  ως φοιτητών μέσα στην  Ελλάδα.

Επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ,  το 2010 καταργείται η ΕΠΑΘ και αποφασίζεται οι δάσκαλοι      του τουρκόφωνου προγράμματος των μειονοτικών σχολείων να έχουν εκπαίδευση από ελληνικά Πανεπιστήμια. Και μετά,  τέλος των  αλλαγών.

Πού βρίσκεται σε όλα αυτά η ΝΔ ; Πού βρίσκονται κρυμμένες οι φιλελεύθερες απόψεις της;

Τρίτον, ο ελληνοβουλγαρικός  αγωγός μεταφοράς αερίου σαφώς και έχει τη στρατηγική σημασία που έχουν οι αγωγοί σε επίπεδο διαμετακομιστικό. Η ζητούμενη και διακηρυγμένη όμως   «ενεργειακή ασφάλεια» της χώρας μας πού ακριβώς βρίσκεται; Η  μεταφορά ενός εισαγόμενου ορυκτού καυσίμου είναι το αντίδοτο στην ενεργειακή καταιγίδα που βιώνουμε υπό τις νέες συνθήκες;

Αυτή τη συζήτηση έπρεπε να ανοίξει ο Πρωθυπουργός από την Κομοτηνή, για να είναι ωφέλιμη και η παρουσία του.

Τέταρτον, σε μια συνέντευξη Τύπου, την οποία υπεροπτικά απέφυγε ο Πρωθυπουργός, θα μπορούσε να ερωτηθεί πόσα χρήματα από τα πολλά και άνετα ξοδευόμενα του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζονται για τη Θράκη, με ποιά παραγωγική μορφή και γιατί σε έναν περίεργο αναπτυξιακό νόμο η «ακριτική και ιδιαίτερη» Ροδόπη έχει μειωμένα επενδυτικά κίνητρα.

Ούτε κραυγές, ούτε μεμψίμοιρα για τη Θράκη. Αλλά η διαστρέβλωση και η αποφυγή συζήτησης των μεγάλων θεμάτων της θα βαραίνει όποιον φέρει την ευθύνη τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.