Ο φασισμος

Έχω πει και σκεφτεί  κατ’ επανάληψη ότι η κοινωνία μας είναι σε κρίση. Αυτή είναι και η κύρια αιτία όλων των άλλων προβλημάτων που βιώνουμε στην οικονομική, πολιτική, κοινωνική ζωή μας.

Στην συλλογική μας συνείδηση, ως λαός, αλλά και στου καθένα μας, δυστυχώς, έχουμε ενσωματώσει μια σειρά από στερεότυπα (βλέπε οι Έλληνες είναι ανώτεροι όλων ή εγώ είμαι καλύτερος των άλλων) που παρεμβάλλονται ανάμεσα στην πραγματικότητα και την αντίληψη, που πρόκειται να σχηματίσουμε για αυτήν την πραγματικότητα, προκαλώντας απλοποιήσεις και γενικεύσεις που εν τέλει τη διαστρεβλώνουν. Προσανατολίζουν τη σκέψη μας σε σχέση με την εκάστοτε πραγματικότητα κατά τρόπο συλλεκτικό και επιμεριστικό, με αποτέλεσμα να την παραμορφώνουν.

Κάπως έτσι η πλειοψηφία των Ελλήνων διαμορφώνει μια αντίληψη για τις καταστάσεις και τα πρόσωπα, χωρίς να έχει βιώσει τις πρώτες και να έχει γνωρίσει τα δεύτερα. Αυτομάτως δημιουργεί με αυτό τον τρόπο  ένα νέο στερεότυπο που τελικά δεν μπορεί να το υπερβεί. Με αποτέλεσμα να γίνεται έρμαιο στα χέρια του κάθε δολοπλόκου λαϊκιστή που έχει αλλότριες σκέψεις.

Το λυπηρό είναι ότι ως κοινωνία δεν έχουμε λάβει το ιστορικό εκείνο μάθημα ότι στις δύσκολες στιγμές, πάντοτε ένα δάκτυλο δείχνει, ένα στόμα κατηγορεί, οι μάζες «αλαλάζουν»  και οι δημόσιοι κατήγοροι πιάνουν δουλειά με αποτέλεσμα να αρχίζουν οι εξορίες, οι εκτοπίσεις και εν τέλει οι σκοτωμοί, οι πόλεμοι. Άλλοτε οι αιρετικοί, οι Ρωμαίοι, οι Εβραίοι, οι μουσουλμάνοι, οι ομοφυλόφιλοι, οι κουμουνιστές, οι καπιταλιστές, οι μετανάστες (προσφάτως), οι Τούρκοι (από ανέκαθεν) κλπ., τα δεινά της κοινωνίας, του  λαού  μας φορτώνονται από τους δημαγωγούς στους αποδιοπομπαίους τράγους. Πάντα με μια γενίκευση: αυτοί φταίνε για όλα … και σε προσωπικό επίπεδο πάντα φταίνε οι άλλοι ή ο άλλος. Μην αμελείτε ότι ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΥΣΕΙΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ.

Αγαπητοί μου, αυτή την τάση πρέπει να την αλλάξουμε αν θέλουμε να προοδεύσουμε κάποια στιγμή και να βελτιώσουμε το μέλλον των παιδιών μας.

Πηγή φωτογραφίας: rednotebook.gr
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.