Ο δρομος προς την ψυχιατρικη μεταρρυθμιση ειναι μακρυς

Καταρρέει το όραμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης καταρρέει. Πέρασαν είκοσι χρόνια από τότε που ήρθαν στο φως οι εικόνες από το κολαστήριο της Λέρου. Εκτοτε έγιναν βήματα, οι κλειστές πόρτες των ασύλων άνοιξαν και κάποιοι από τους ψυχικά πάσχοντες βρέθηκαν -σε οικοτροφεία, ξενώνες, σε πιο ανθρώπινες συνθήκες. Όμως, η αδιαφορία και η αναλγησία που δείχνει γι’ αυτούς τους ανθρώπους το κράτος, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, οδηγεί το όλο εγχείρημα σε τέλμα.

Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και σχεδιασμού και η υποχρηματοδότηση ορθώνουν και πάλι τα συρματοπλέγματα του ιδρυματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού, τουλάχιστον στις περιπτώσεις που αυτά έπεσαν, ενώ ο κίνδυνος για επιστροφή σε ασυλικού τύπου περίθαλψη μοιάζει να είναι περισσότερο ορατός από ποτέ.

Δυσοίωνα τα μηνύματα. Μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα χρηματοδότησης. Θεραπευτικές δομές βάζουν λουκέτο, εργαζόμενοι απλήρωτοι εδώ και μήνες, ασθενείς που προσλαμβάνουν το κλίμα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

Και το πλέον άσχημο η Κομισιόν, παρά την προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις διέκοψε τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος Ψυχαργώς.

Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας επισημαίνει και ο Συνήγορος της Υγείας, που καλεί λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης του «οικοδομήματος» Ψυχαργώς εξαιτίας των συνεχιζόμενων περικοπών στη χρηματοδότηση των μονάδων αποασυλοποίησης των ψυχικά πασχόντων.

Το Υπουργείο όμως Υγείας φαίνεται να μην ακούει και κατά τη συνήθη τακτική του κωφεύει…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.