Να «ξαναζωντανεψει» η Συναγωγη Μπετ Ελ θελει ο Δημος Κομοτηνης

Της έκδοσης

Να αποκαταστήσει, είτε φυσικά είτε ψηφιακά, την Εβραϊκή Συναγωγή, που κατεδαφίστηκε την δεκαετία του ’90, θέλει ο Δήμος Κομοτηνής, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μείνει ζωντανή η μνήμη των Εβραίων της Κομοτηνής, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου κ. Γιάννη Γκαράνη.

Ένας πυλώνας στη διατήρηση της μνήμης αυτής, είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται, όπως η πρόσφατη για το ολοκαύτωμα των Εβραίων της Κομοτηνής. Ένα άλλος, είναι η προσπάθεια για την ανακατασκευή, αν είναι δυνατόν, της Συναγωγής με βάση τα σχέδιά της, τα οποία έχουν διασωθεί χάρη στην προσπάθεια ανθρώπων όπως ο αρχιτέκτονας Ηλίας Μεσσίνας.

Ο κ. Γκαράνης ελπίζει πως μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος, αν τους επιτραπεί, θα μπορέσουν να την ανακατασκευάσουν στον χώρο που βρισκόταν, εντός του βυζαντινού τείχους. Αν δεν είναι αυτό δυνατό, ελπίζουν σε μια ψηφιακή αναπαράσταση, στο χώρο, που θα δείχνει την Συναγωγή στην εποχή της αίγλης της.

Ο Δήμος παράλληλα θέλει να δημιουργήσει ένα μουσείο, στο οποίο θα υπάρχουν εκθέματα που θα αναδεικνύουν την παρουσία της κοινότητας στην Κομοτηνή, συντηρώντας και τις ταφικές πλάκες από το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο που έχουν βρεθεί στο χώρο πλησίον του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.