«Να μας εχει ο Θεος καλα, παντα ν’ ανταμωνουμε»…

…είναι οι πρώτες λέξεις που έρχονται στο νου και κάνουν κατάληψη στο χαρτί, τώρα, 8.30 το βράδυ, μετά μία ολονυκτία και ένα πενθήμερο συστηματικής εργασίας με συνομιλίες, συζητήσεις μεταξύ μας και σχεδιασμούς, όλα κοινός τόπος με τη Νατάσσα κυρίως, συστηματική και ακούραστη ως εργάτρια, τη διαλεκτική συμμετοχή του Θάνου και, όπως πάντα, της Ελένης Σκάβδη. 

«Να μας έχει ο Θεός καλά πάντα ν’ ανταμώνουμε…»

…δια της γραφής. Για τις συνομιλίες, κυρίως, που εκκινούν από τον καθημερινό μόχθο μιας έντυπης ακόμη στην έκταση της Ροδόπης εφημερίδας, ενός ηλεκτρονικού όμως βήματος κυρίως, που μας ανοίγει διαύλους και επαφές σ’ όλη την έκταση της χώρας αλλά, για να κυριολεκτούμε, όπου γης υπάρχουν ομιλούντες ελληνικά, και, δευτερευόντως και τούρκικα. 

«Πάντα ν’ ανταμώνουμε»

…για να συνομιλούμε τώρα, που ο χρόνος αφάνταστα συρρικνώθηκε με φίλους καλούς που η καθημερινότητα όλων μας απομακρύνει. 

Φίλους καλούς που μας προσφέρουν σπάνια δώρα αγάπης, όπως

ο εκδότης του περιοδικού «Οροπέδιο» και ποιητής Δημήτρης Κανελλόπουλος που μας χαρίζει «σμύρνα, χρυσό και λίβανο» θαρρείς, με το εξαιρετικό ανέκδοτο διήγημά του «Η Δωρεά», αριστουργηματικό πραγματικά, αν είναι να επιλέξουμε μία από τις συνήθεις λέξεις
η ιστορικός και συγγραφέας Λεύκη Σαραντινού, που επίσης μας χαρίζει ένα ευρωπαϊκής ατμόσφαιρας ανέκδοτο διήγημα, το « Γιατί τα Χριστούγεννα είναι για όλους», αναβαπτίζοντάς μας στη χαρά της ζωής μέσω του μικρού Λούντβιχ
ο αγαπημένος μας φίλος και συγγραφέας Γιώργος Γκόζης, που μας ενεχείρισε ως πρωτοχρονιάτικο δώρο το δημοσιευμένο στο περιοδικό «Εντευκτήριο» διήγημά του με πρωταγωνιστή έναν από εμάς, τον Φώτη Ροκανίζο, έναν συνταρακτικό σύγχρονο ήρωα…
Και όχι μόνον, αφού το φύλλο της πρωτοχρονιάς μας ανοίγει στους άλλους και μας επιτρέπει να καταγράψουμε τις ζωές και τις απόψεις τους, σε παλιούς και νέους πολύτιμους συνομιλητές όπως ο Ντελή Αχμέτ, ο Δάμων Δαμιανός, η Μαρία Δήμου, η Φωτεινή Θάνου, ο Βασίλης Καντές, η Μαρία Καραπαναγιώτου, η Μαρία Κουκούτση, ο Γιώργος Κούτσικας, ο Θανάσης Μουσόπουλος, ο Νίκος Μπακιός, ο Σπύρος Νταντανίδης, ο Θεόδωρος Ορδουμποζάνης, ο Τίτος Όλγανος, ο Ηλίας Παππάς, η Ζωή Ρωσσίδου, ο Ιωάννης Σιδηράς, ο Γιάννης Σιδηρόπουλος, ο Ηρακλής Τζαφέτας, ο Μουσταφά Τσολάκ, ο Χρήστος Χαρτοματσίδης, ο Βασίλης Φλώρος και η Νατάσα Χριστοπούλου.
 
Και όχι μόνον… Αφού δεκάδες ήταν οι συμπολίτες, επαγγελματίες αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής που συνέδραμαν και ανελλιπώς συνδράμουν την προσπάθειά μας, και εύχονται σε όλους μας… 

Χρόνια πολλά! Καλή Χρονιά…

Κρατώντας, ως επίλογο, τις ευχές που εγγράφως μεταβίβασε ο ταλαντούχος ποιητής πρωτίστως, ο τραγουδοποιός Βασίλης Φλώρος*!
 
«Καινούργιος χρόνος έρχεται
 και κάθε ανθρώπου δάκρυ
να γίνεται χρυσάμπελλο
που στάζει απ’ αγάπη»

 
Καλή χρονιά και χρόνια πολλά στον «Παρατηρητή της Θράκης».
Συνεχίστε με τα δύο στοιχεία που σας κάνουν να ξεχωρίζετε.
Άδολα και ελεύθερα…!
 
Με την ευχή κάθε χαμάλης να βρει την Αλμαγέστη του.

*Ο Βασίλης Φλώρος είναι τραγουδοποιός. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η δεύτερη δισκογραφική του δουλειά, με τίτλο «Αλμαγέστη ενός χαμάλη».
 
Το κύριο μέρος των ερμηνειών το έχει ο ίδιος ο τραγουδοποιός, ο οποίος έχει την τύχη να τον συντροφεύουν ιδιαίτεροι ερμηνευτές, οι Δημήτρης Μυστακίδης, Ασπασία Στρατηγού, Μαρίνα Δακανάλη και Κατερίνα Αναγνώστου. Επίσης, για μία ακόμη φορά σε δίσκο του Βασίλη σπουδαίοι μουσικοί και άνθρωποι μπολιάζουν με το ξεχωριστό μεράκι και τη μαστοριά τους τα τραγούδια του. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς από αυτούς: Κυριάκος Γκουβέντας, Δημήτρης Μυστακίδης, Γιάννης Αλεξανδρής, Λουκάς Μεταξάς, Δημήτρης Τσεκούρας, Χάρης Λαμπράκης, Κυριάκος Ταπάκης, Αποστόλης Βαγγελάκης και άλλοι.
 
Ξεχωριστή στιγμή του δίσκου η συμμετοχή του καθηγητή Φυσικής και συγγραφέα κύριου Γιώργου Γραμματικάκη. Οι μαγευτικές του αφηγήσεις μοιάζουν με σημείο συνάντησης της «Αλμαγέστης ενός χαμάλη» με την «Κόμη της Βερενίκης».
 
Έξω από μόδες και ρεύματα, κρατώντας πάντα σταθερή τη φορά της αισθητικής του πυξίδας, ο τραγουδοποιός στη δεύτερη αυτή δισκογραφική του απόπειρα προσπαθεί να αναδείξει δύο στοιχεία της γραφής του, το λόγιο και το λαϊκό, τα οποία συνυπάρχουν και αλληλοσυγκρούονται. Το αν τα κατάφερε μένει να αποδειχθεί από το αποτέλεσμα…!!
 
Το κύριο μέρος των ηχογραφήσεων έγινε στο στούντιο – «ασκητήριο» του Γιώργου Μπακάλη Eastside Recording Studio στα Βασιλικά της Θεσσαλονίκης. Οι μίξεις και το mastering από το Σώζο Λυμπερόπουλο στο στούντιο S-O3 στην Ηλιούπολη.
 
Το δημιουργικό του δίσκου κοσμούν οι καταπληκτικές φωτογραφίες της φωτογράφου Φούλας Τσιριπίδου, με χαρακτηριστική εκείνη του εξωφύλλου, στην οποία απεικονίζεται η παραδοσιακή αγορά Καπάνι της Θεσσαλονίκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.