Μνημη αγαθη…

Όσο σκληρό και να είναι σε προσωπικό επίπεδο, οι δημοσιογράφοι σε σχέση με του δουλειά τους, το καθημερινό τους ενδιαίτημα, την έκδοση ενός φύλλου εφημερίδας ή την ημερήσια εκπομπή τους, καλούνται ν’ ανταποκριθούν στα γεγονότα της ημέρας. Όσο σκληρό και να ’ναι… Με την απόσταση που σε καλεί να έχεις ο σεβασμός στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου, που παύει να είναι δίπλα μας πλέον, και περνά στους άυλους λειμώνες της προσωπικής μνήμης, της θεατής δηλαδή ή αθέατης ιστορίας. Αυτής που την αποτελούν οι ψηφίδες-έργα τα μικρά αποτυπώματα στο χώρο και στο χρόνο του καθ’ ενός μας.

Όσο σκληρό και να ’ναι, γιατί η μνήμη των ανθρώπων είναι οι άνθρωποι, και ο ρόλος, που τυπικά, από εκατοντάδων χρόνων, έχουν αναλάβει, να υπηρετούν τα τοπικά φύλλα είναι οι πράξεις, τα έργα, τ’ αποτυπώματα των ανθρώπων.

Οι άνθρωποι είναι εξάλλου μικρές, πικρές ή ευχάριστες ιστορίες-αφηγήσεις, κατά πώς γράφει ο Κώστας Μουρσελάς. Μικρές ή μεγάλες ιστορίες κατά το μέγεθος της προσωπικής πρόσληψης και της προσωπικής συναναστροφής. Ο Νίκος Βαβατσικλής ήταν μια μεγάλη ιστορία για μας. Ένα λουλούδι και συνάμα ένα στιβαρό αγκωνάρι. Η χθεσινή ημέρα ήταν η ημέρα που θα τον συντροφεύαμε στην πορεία προς το τελευταίο του ταξίδι. Εν τούτοις αποπειραθήκαμε παράλληλα και την έκδοση του χθεσινού φύλλου, κυρίως, για να του μεταφέρουμε και με λέξεις – εργαλεία απόστασης λένε – την αγάπη μας. Αυτή που διαδήλωσαν με τη δική τους παρουσία και τη συμμετοχή τους στον τελευταίο ασπασμό προς τον προσφιλή μας ΟΛΟΙ.

Γιατί ναι, ήταν ΟΛΟΙ εκεί, όπως γράψαμε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας. ΟΛΟΙ εκεί… Με σέβας προς το ιερό μυστήριο της ζωής… κι ακόμη περισσότερο σέβας στην αγαθή μνήμη ενός παιδιού γεμάτου ζωή κι όνειρα…

Ακολουθεί το κείμενο της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας για το καλό κατευόδιο που όλοι μαζί ευχηθήκαμε στο Νίκο.

 

«Πάνδημος ο αποχαιρετισμός της πόλης στον δημοσιογράφο Νίκο Βαβατσικλή
Ήταν όλοι τους εκεί…

Στην εξόδιο ακολουθία για τον Νίκο που πέταξε ψηλά στον ουρανό ήταν όλοι. Επίσημοι, ανεπίσημοι, νέοι, μεσήλικες, ηλικιωμένοι, αγόρια και κορίτσια, άνδρες και γυναίκες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι… Θεσμικοί και μη θεσμικοί, εκκλησιαστική, πανεπιστημιακή και πολιτική ιεραρχία, υποψήφιοι και μη υποψήφιοι, ΟΛΟΙ.

ΟΛΟΙ, για να χαιρετίσουν για τελευταία φορά τον συμπολίτη δημοσιογράφο Νίκο Βαβατσικλή, τον αγέρωχο Νίκο…

ΟΛΟΙ εκεί… Στη νεκρώσιμο ακολουθία όπου χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, τη συνοδεία των ιερέων της ενορίας του εκλιπόντος, της Αγίας Βαρβάρας. ΟΛΟΙ εκεί, με πρώτο όρθιο καθόλη τη διάρκεια της ακολουθίας τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Παύλο Διαμιανίδη, τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Κώστα Κατσιμίγα, τον πρύτανη του ΔΠΘ Κωνσταντίνο Ρέμελη, τον αντιπρύτανη κ.Κώστα, τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη, τον δήμαρχο Ιάσμου Καδή Ισμέτ, τον αντιδήμαρχο Βασίλη Κυπριανίδη, την π.πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και εκδότρια Ελένη Αντωνιάδου, την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σοφία Μενεσελίδου, τον πρώην δήμαρχο Αρριανών Μεμέτ Χαλήτ, τους περιφερειακούς συμβούλους Σταύρο Βαβία, Γιάννη Νικολαΐδη και Γιώργο Ούστογλου, τον π.βουλευτή Γιώργο Πεταλωτή, τους δημοτικούς συμβούλους Γιάννη Γκαράνη, Παντελή Αμπατζιάνη, Νατάσα Λιβεριάδου, Νίκο Σωτηρακόπουλο, Γιώργο Μανανά, Νότη Χαραλαμπίδη, Στράτο Τσακιρίδη, τις υποψήφιες δημαρχίνες Κομοτηνής, του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Λαφτσή και την ανεξάρτητη Φελίνα Καζάκου-Βρούζου, τον γραμματέα της ΝΟΔΕ Ντίνο Μορφακίδη, τον δημοτικό σύμβουλο Αντώνη Γραβάνη, τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, με τον συνδυασμό του Γιώργου Παυλίδη, Χρήστο Μέτιο, τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Σταμάτη Σακελλίων, τον π.βουλευτή Μουσταφά Μουσταφά, την υποψήφια δημοτική σύμβουλο κόρη του Ουφούκ Μουσταφά, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Κοσμά Παπαχρήστου, τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολο Κουτάβα, τον περιφερειακό σύμβουλο Τάκη Χαρίτου, τον Γιώργο Τριανταφυλλόπουλο, τον οδοντίατρο Χασάν Εκρέμ, τον Αλή Μέρτογλου, τον συγγραφέα Χρήστο Χαρτοματσίδη και τη σύζυγό του γιατρό Τατιάνα, τον επιχειρηματία κ. Χατζηθεοδώρου, τον Κούλη Ταξιλδάρη, την Κούλα Παπαδριέλλη, τον πρόεδρο του ΕΒΕΡ Αργύρη Αργυρόπουλο, τον πρόεδρο του Γενικού Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής Κώστα Ναλμπάντη.

Ήταν ΟΛΟΙ εκεί. Ο εκδότης της “Βarikat” Mουσταφά Τσολάκ, εκπρόσωποι της τοπικής δημοσιογραφικής οικογένειας, η Βάσω Θεολόγη, η Μαρία Νικολάου, ο Ξάνθος Κώστογλου, η Όλγα Τσιούλφα, ο εκκλησιαστικός ιστορικός Ιωάννης Σιδηράς, o ιδιοκτήτης του RChannel Γιώργος Μαλούσης, ο Λευτέρης Γλερίδης, η φερόμενη ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος Λουϊζα Σαλτσίδου-Ματεοσιάν, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Στεπάν, ο Σάββας Μενεσελίδης και η σύζυγός του, ο Μίμης Αηδίνογλου, ο Μιχάλης Ραγκούσης, η Φιλίτσα Ζερδελή, ο Πέτρος και η Κατερίνα Κουρουκεχαγιά, ο Νίκος Κλάδος, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Στάθης Κεφαλίδης, ο Αντώνης Ρουπγίδης, η Βέτα Γεωργιάδου, o Kίμων Αναστασίου και η σύζυγός του Αγγελίνα Λαζαρίδου, η φερόμενη ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Σοφία Τσιτηρίδου, ο συνδικαλιστής του ΟΤΕ Παναγιώτης Τσίτσιος, σύσσωμοι οι εργαζόμενοι του ράδιο Παρατηρητής, νυν και πρώην που είχαν ζήσει με τον Νίκο, ο Θωμάς Σταμούλης, ο Πασχάλης Κουτσογιάννης, η Γεωργία Ρούφου, η Ελίνα Ζωϊτάκη, ο Νίκος Μαλαμάς, o Kώστας Μερσηνιάς, πολλά παιδιά από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής, τα ΕΑΑΚ, τη Φιλοζωϊκή Κομοτηνής, και αναρίθμητοι κομοτηναίοι που προσήλθαν να αποτίσουν το ύστατο χαίρε στον αείμνηστο συνδημότη και θαρραλέο δημοσιογράφο.

Να σφίξουν το χέρι της Νικολίτσας, του μικρού Τασούλη, του Τάσου, της Μαρίας, του Χάρη, του Γιάννη, της Πόπης, του Μάριου… Να τους συλλυπηθούν και να τους ψιθυρίσουν κουράγιο…».

Υ.Γ.: Συλλυπητήριες ευχές, μέσω της εφημερίδας, προς την οικογένεια του Νίκου Βαβατσικλή και το γιο του Τασούλη, απηύθυναν ο εκδότης – ποιητής και προσωπικός φίλος του Τάσου Βαβατσικλή Κώστας Κρεμμύδας, ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιούλας, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σωτηρία Μαραγκοζάκη, οι πανεπιστημιακοί Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή και Χάρης Μιχαλόπουλος, ο Δημήτρης Μακροδημόπουλος, ο Άρης Μανούδης, η Ειρήνη Φασίδου κ.ά.

Τέλος, τον Νίκο αποχαιρέτισε το σύνολο των περιφερειακών μέσων και ο Niko Ago του www.protagon.gr με το κείμενό του «Ο θρήνος του αγνώστου». Οι διαδικτυακοί επίσης φίλοι του Νίκου, μέσω της ιστοσελίδας «10 ημέρες», δήλωσαν ότι την ταινία που ετοίμαζε με θέμα τον αγώνα ενάντια στο χρυσό στη Θράκη και τίτλο «Oι δέκα μέρες» θα ολοκληρωθεί…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.