Μηπως να δημιουργησουμε επιτροπη διεκδικησης;

Της έκδοσης

Ένα κουβάρι ευθυνών που τελειωμό δεν έχει και άκρη δεν βγάζουμε ως φαίνεται με το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής.

Ήταν Οκτώβριος του 2022 όταν μαθαίναμε χάρη σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ, πως απαιτείται η έκδοση διαπιστωτικής πράξης με την οποία θα αναγνωρίζεται η κυριότητα επί του ακινήτου από το υπουργείο Οικονομικών.

Πέρασαν οι μήνες και έφτασε Φλεβάρης του 2023 όταν μαθαίνουμε για την παραχώρηση του παλιού δικαστικού μεγάρου Βέροιας στον οικείο δήμο, κάτι που μοιραία δημιούργησε ερωτήματα για την δική μας περίπτωση.

Έτσι έρχεται και νέα ερώτηση, τον Μάρτιο, αυτή τη φορά από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρη Χαρίτου, στην οποία, αυτή τη φορά απάντησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρας.

Αυτό που είπε τότε ο υφυπουργός είναι πως για να εκδοθεί αυτή η περιβόητη διαπιστωτική πράξη  και να επιστρέψει το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ο ακριβής προσδιορισμός του τμήματος της οικοπεδικής έκτασης που αντιστοιχεί στο παλαιό δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής, έτσι ώστε στη συνέχεια να επιστραφεί στον παραχορήσαντα, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών. Διαδικασία στην οποία, όπως είπε ο υφυπουργός,  έχει εμπλοκή και η Υπηρεσία Δόμησης Κομοτηνής.

Ήρθε μετά το Πάσχα, η προεκλογική περίοδος, η διπλή εκλογική αναμέτρηση, οι αλλαγές στις ηγεσίες των υπουργείων και φαίνεται πως το θέμα ξεκινά πάλι από την αρχή, αφού ο κ. Φλωρίδης με τον οποίο συναντήθηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Ερελιάδης, θέλει και πάλι ενημέρωση για το θέμα.

Σε όλο αυτό το διάστημα ένας άλλος, πρώην, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης ο κ. Γιώργος Κυμπαρίδης με παρέμβαση του καλούσε σε συστράτευση φορέων και έλεγε πως δεν αρκούν μόνο οι πολιτικές παρεμβάσεις και ερωτήσεις. Όπως απέδειξαν οι εξελίξεις είχε δίκαιο.

Ίσως τελικά η λύση να είναι μια επιτροπή διεκδίκησης του Παλιού Δικαστικού Μεγάρου, που θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις διαδικασίες με γνώμονα τη διάσωση του ιστορικού κτιρίου, ώστε τελικά να μην γυρνάμε συνέχεια γύρω από το ίδιο σημείο…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.