Μηπως ηρθε η ωρα να προστεθει η Αρχαιολογια στο Τμημα Ιστοριας και Εθνολογιας;

Της Έκδοσης

Για ακόμα μια χρονιά βλέπουμε πως σε Τμήματα του ΔΠΘ υπάρχουν προβλήματα στην πλήρωση των θέσεων, με τμήματα και της Κομοτηνής να επηρεάζονται, κυρίως το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και το Παρευξεινίων.

Και ενώ είναι εύκολο να πούμε πως φταίει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για το ότι έμειναν κενές οι θέσεις, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή, αλλά και να δούμε τι δημιουργεί αυτή την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα συγκεκριμένα Τμήματα.

Και ενώ δεν μπορούμε, τουλάχιστον προς το παρόν, να διατυπώσουμε κάτι συγκεκριμένο για το Παρευξεινίων, για το Ιστορίας Εθνολογίας, έχει διατυπωθεί εδώ και χρόνια: η προσθήκη της αρχαιολογίας, τόσο ως Τομέα, όσο και στον τίτλο του τμήματος, κάτι που θα δώσει και επιπλέον προοπτικές στους αποφοίτους του, αλλά και θα λειτουργήσει επικουρικά για τις ΕΦΑ της περιοχής, για τις οποίες η ύπαρξη Τμήματος Αρχαιολογίας αποτελεί πάγια επιθυμία.

Όσο για το πόσο παλιά είναι η πρόταση; Πρέπει να πάμε τουλάχιστον τη μισή ζωή του τμήματος πίσω, όταν το 2005 ο Σύλλογος Φοιτητών είχε εκδώσει ψήφισμα ζητώντας τη μετονομασία σε Ιστορίας – Εθνολογίας και Αρχαιολογίας, τονίζοντας πως «πρόκειται για ένα σχήμα δοκιμασμένο επί πολλά έτη και στα άλλα πανεπιστήμια της χώρας: (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κρήτης, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Αιγαίου και Κύπρου) και ιδιαίτερα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που ονομάζεται Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας».

Φυσικά μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε την δημιουργία αρχαιολογικού τομέα στο τμήμα (που από ό,τι φαίνεται στο ρεπορτάζ από το 2005, ήταν υπό μελέτη στο Τμήμα), αλλά επίσης, με την κατάλληλη υποδομή, θα επέτρεπε στους αποφοίτους να απασχοληθούν στις Αρχαιολογικές υπηρεσίες. Δεν ξέρουμε αν μπορεί μια τέτοια πρόταση να εφαρμοστεί άμεσα, αλλά με την προοπτική της μετεγκατάστασης του Τμήματος στην Πανεπιστημιούπολη, όταν τελειώσει το έργο της κατασκευής του νέου κτιρίου, φαίνεται να υπάρχει η ευκαιρία για μια νέα αρχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.