Μια εκθεση-ταξιδι στην προσφυγικη ιστορια της Ροδοπης στο Θρυλοριο

Της έκδοσης

Μια διαφορετική, υπαίθρια έκθεση με σπάνιες φωτογραφίες από την εποχή της μετεγκατάστασης των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής, στήθηκε στην πλατεία του Θρυλορίου, με αφορμή την έλευση της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου στον οικισμό.

Η έκθεση αποτελούνταν από φωτογραφίες τις οποίες είχε τραβήξει ο George Treloar, Επίτροπος για τους Πρόσφυγες της Κοινωνίας των Εθνών στην Θράκη και την Μακεδονία στις αρχές της δεκαετίας του ’20, όταν και εκτιμάται ότι βοήθησε περίπου 108.000 Χριστιανούς πρόσφυγες που διώχθηκαν από τα σπίτια τους στην Μικρά Ασία την περίοδο εκείνη.

Ανάμεσα στους οικισμούς που ίδρυσε ήταν και αυτός του Θρυλορίου, που πήρε προς τιμήν του το όνομά του. Τα τελευταία χρόνια, με πρωτοβουλία και των κατοίκων του οικισμού, οι σχέσεις με τους απογόνους του είναι στενές, με επισκέψεις της οικογένειας στο Θρυλόριο, ενώ ο γιός του έδωσε στους Θρυλοριώτες φωτογραφίες που τράβηξε ο πατέρας του από την εποχή που βρισκόταν στην περιοχή μας.

Αυτές τις φωτογραφίες με την βοήθεια του Δήμου Κομοτηνής και την σκηνοθετική επιμέλεια της Αγγέλας Γιαννακίδου, τοποθέτησαν στην κεντρική πλατεία, και μέσα από αυτές η κ. Χρύσα Μαυρίδου περιέγραψε στην κ. Σακελλαροπούλου το μεγάλο ταξίδι των κατοίκων του οικισμού από τις οικίες τους στον Πόντο μέχρι την Ροδόπη, και τις προσπάθειες που έκαναν για να γίνει αυτή η γη το νέο τους σπίτι.

Μάλιστα επικοινώνησε με τον γιο του Αυστραλού Επίτροπου, David, για την επίσκεψη αυτή, και μετέφερε στην πρόεδρο της Δημοκρατίας τη συγκίνησή του για την επίσκεψη της στον οικισμό που ίδρυσε ο πατέρας του, 100 χρόνια μετά.

Ανάμεσα στις φωτογραφίες υπάρχουν αυτές του ίδιου του George Treloar, αλλά και από πρόσφυγες, στην μετακίνησή τους στην Ελλάδα, με μία μάλιστα να φαίνεται να έχει τραβηχτεί στον Σιδηροδρομικό σταθμό της Κομοτηνής, με φόντο το παλιό Τελωνείο.

Θεωρούμε σημαντικό ότι στο Θρυλόριο, το οποίο δίνει έμφαση τη διατήρηση της μνήμης, έγινε με τέτοιο τρόπο η μεταφορά της, και πως αυτή η διαδραστική εξιστόρηση θα πρέπει να αποτελεί κάτι το οποίο δεν γίνεται μόνο για υψηλούς επισκέπτες, αλλά αποτελεί κομμάτι του οικισμού.

Άλλωστε οι συντελεστές της, εγγυούνται το θετικό αποτέλεσμα…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.