Μετρα σκληρα, αλλα δικαια

Το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητά της. Το επείγον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι τα δημόσια οικονομικά. Οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του επείγοντος θα πρέπει να εντάσσονται σ’ ένα μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών.

Εάν αυτό δεν συμβεί, οι λύσεις θα είναι προσωρινές και το πρόβλημα θα επανεμφανισθεί. Αντίστροφα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μεσοπρόθεσμης απόδοσης θα πρέπει να περάσουν από τη στενωπό του επείγοντος. Εάν αυτό δεν συμβεί, η οικονομία πριν μεταρρυθμιστεί θα καταρρεύσει.

H πράσινη ανάπτυξη, η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, η αναδιάρθρωση και αποκέντρωση της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, η βελτίωση της αποδοτικότητας των προνοιακών δράσεων, αποτελούν ουσιώδεις στόχους που πρέπει να εξυπηρετηθούν. Όμως, τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορέσει να γίνει, ανεξαρτήτως καλών προθέσεων και μεγάλων σχεδίων, εάν επειγόντως δεν αντιμετωπισθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

O πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, παρουσίασε στο Zάππειο ένα τολμηρό πρόγραμμα μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανόρθωσης και ένα όχι τόσο τολμηρό πρόγραμμα παρεμβάσεων άμεσης απόδοσης. Οι αγορές δεν είναι ούτε «φιλελληνικές» ούτε «ανθελληνικές», είναι απλώς αγορές.

Πριν από δέκα χρόνια μας είχαν εμπιστοσύνη και με το παραπάνω, σήμερα δεν μας έχουν καθόλου. Tο πρόβλημα δεν το δημιουργούν οι οίκοι αξιολόγησης, ούτε η αυστηρότητα του Συμφώνου Σταθερότητας. Το πρόβλημα το δημιουργήσαμε οι ίδιοι. Συνεπώς η νέα κυβέρνηση του ΠAΣOK καλείται να πάρει μέτρα σκληρά, αλλά δίκαια.

Για να μην υποστούμε καταστάσεις κατά πολύ σκληρότερες…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.