Μειναμε με την τιμη

Της Έκδοσης

Το είχαμε σχολιάσει προ ολίγων μηνών, το γεγονός ότι η ανακήρυξη της Κομοτηνής ως Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας και μάλιστα ως η πόλη που «ανοίγει» τον θεσμό στην Ελλάδα, είναι τιμητικότατη αλλά θα έπρεπε να συνοδεύεται από πλευράς αυτών που το θέσπισαν  και από τους αντίστοιχους πόρους, που θα υποστηρίζουν το όλο εγχείρημα.

Πολύ δε περισσότερο σε εποχές που οι πόροι προς την τοπική αυτοδιοίκηση που αναλαμβάνει να υπερασπίσει τον τίτλο αυτό, είναι ολοένα και μειούμενοι, η δε δυσκολία πραγματοποίησης δράσεων και κάθε είδους εκδηλώσεων από φέτος ακόμα δυσκολότερη, δεδομένης της κατάργησης οργανισμών όπως η ΔΚΕΠΠΑΚ.

Είχαμε σχολιάσει σκωπτικά λοιπόν την πλήρη απουσία budget από πλευράς υπουργείου, που συνεπάγεται κατά την άποψή μας, σε απομείωση του θεσμού και κυρίως σε μεγάλες χαμένες ευκαιρίες για μια περιοχή όπως η δική μας, να δείξει μέσα από διοργανώσεις τι σημαίνει να υπερασπίζεις στην πράξη έναν τέτοιο τίτλο.

Δεν θα ισχυριστούμε ότι οι του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μας διαβάζουν ωστόσο θα θεωρήσουμε καλή τη πίστει ότι πράττουν με καθυστέρηση καθώς όπως έγινε γνωστό χθες, κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου με το οποίο θεσπίζεται πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας», που μεταξύ άλλων προβλέπει επιχορήγηση των ΟΤΑ που θα τον λάβουν τον τίτλο έως 80.000 ευρώ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το πρόγραμμα απευθύνεται στους ΟΤΑ α΄ βαθμού, με στόχο, ιδίως, την προαγωγή της ενεργού συμμετοχής των νέων στα κοινά. Σκοπός του προγράμματος είναι η «προαγωγή της ενεργού συμμετοχής των νέων ηλικίας δεκαπέντε (15) έως είκοσι εννέα (29) ετών σε τοπικό επίπεδο, η καλλιέργεια ισχυρών δεσμών μεταξύ των νέων και της τοπικής κοινωνίας και η ενθάρρυνση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α΄ βαθμού για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν στην ενεργό πολιτειότητα των νέων σε τοπικό επίπεδο», ενώ ορίζεται ότι ο ΟΤΑ στον οποίο, κατόπιν αξιολόγησης, απονέμεται ο τίτλος της «Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας» βραβεύεται με επιχορήγηση ύψους έως 80.000 ευρώ.

Οι επόμενοι όμως του Δήμου Κομοτηνής ΟΤΑ δεδομένου ότι το πρόγραμμα υπό το οποίο ο Δήμος Κομοτηνής έλαβε τον τίτλο της 1ης Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας είναι αντίστοιχο του υπό θέσπιση, ο τίτλος ήταν τιμητικός και δεν συνοδευόταν από βραβείο/επιχορήγηση.

Μας έμεινε τουλάχιστον η τιμή!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.