Ματαιοπονουν

Η Θράκη σήμερα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο πρόσφατο παρελθόν έχει ανάγκη από ψυχική ενότητα, σύμπνοια, και προσανατολισμό του λαού της σε κοινό βηματισμό ανάπτυξης και διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών ζωής.

Το διαχρονικό έλλειμμα μιας μακρόπνοης πολιτικής που να επενδύει στα γεωμορφολογικά πλεονεκτήματα της περιοχής και στο πολύμορφο ανθρωπογενές της περιβάλλον, αναδεικνύεται σήμερα σε μείζον πρόβλημα για την κοινωνική ευημερία και τους αναπτυξιακούς της δείκτες.

Η φυγή του ηλικιών κάτω των 40 ετών σε δρόμους εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης προσλαμβάνει δραματικό χαρακτήρα απομειώνοντας τις προοπτικές μιας δυναμικής κοινωνικής επανεκκίνησης, πέρα και έξω από τα τετριμμένα της απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών και της εκμετάλλευσης του τομέα της κτηματαγοράς και των ενοικίων.

Η ραγδαία πληθυσμιακή απερήμωση της υπαίθρου πέρα από την εικόνα εγκατάλειψης που την συνοδεύει, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για τις μελλοντικές συνέπειες που μπορεί να την συνοδεύουν.

Η γεωπολιτική αστάθεια, η πρωτοφανής σε διάρκεια και ένταση κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γεννά δεύτερες σκέψεις σε πολλούς για την επόμενη μέρα ενός θερμού επεισοδίου και των συνεπειών του πάνω στην κοινωνική συνοχή της Θράκης.

Ο επιφανειακός τρόπος που αντιμετωπίζει η παρούσα κυβέρνηση τα ζητήματα ανάπτυξης της, θέτει προβληματισμούς για την κατανόηση του μεγέθους των ζητημάτων που ταυτίζονται με την κοινωνική και πολιτική της σταθερότητα.

Για παράδειγμα, το πόρισμα της πλειοψηφίας διακομματικής επιτροπής που συνεστήθη για την Θράκη, δεν συνιστά τίποτε περισσότερο από ακοστολόγητες γενικολογίες και συρραφή υποσχέσεων για έργα και παρεμβάσεις. Οι προτάσεις που εντάσσονται στο ταμείο ανάκαμψης, ακόμα αναζητούνται.

Από την άλλη πλευρά, η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να συνεννοηθεί σε ένα μίνιμουμ μοντέλο δράσεων και παρεμβάσεων που θα αποτελούν κοινή στόχευση του συνόλου του πολιτικού κόσμου για την Θράκη, προκαλεί εύλογη απογοήτευση για το μέλλον των παρεμβάσεων στην περιοχή.

Η ανυπαρξία ενός γενναίου προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, που θα κρατά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στις εστίες τους και θα τους δίνει τα κίνητρα και τα εφόδια για να εξελίξουν τα κέρδη τους από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, οδηγεί με ταχύτατους ρυθμούς στις εγκατάλειψη των χωραφιών και την δραματική μείωση της αγροτικής παραγωγής, χωρίς εναλλακτικές λύσεις για την απασχόληση σε άλλους τομείς της παραγωγής. Ενώ την ίδια στιγμή η απουσία μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων και υποδομών μειώνει περαιτέρω τους υδάτινους πόρους καθιστώντας αβέβαιη κάθε μελλοντική προοπτική.

Ο τεμαχισμός των αναπτυξιακών κινήτρων ανάμεσα σε Αλεξανδρούπολη από την μια και Ξάνθη και Ροδόπη από την άλλη, για πρώτη φορά στην ιστορία, δρα ανασχετικά στην προοπτική ανάταξης καθημαγμένων ΒΙΙ.ΠΕ. όπως αυτή της Κομοτηνής και θέτει περαιτέρω εμπόδια για την ανάδυση ενός νέου αποδοτικού περιβάλλοντος εργασίας και επιχειρηματικότητα στον δευτερογενή τομέα παραγωγής.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας διακομματικής επιτροπής που συνεστήθη για την Θράκη, δεν συνιστά τίποτε περισσότερο από ακοστολόγητες γενικολογίες και συρραφή υποσχέσεων για έργα και παρεμβάσεις. Οι προτάσεις που εντάσσονται στο ταμείο ανάκαμψης, ακόμα αναζητούνται

Στο βαθμό που όλα τα παραπάνω δεν είναι μυθεύματα και αποκυήματα νοσηρής φαντασίας, η ενότητα του πολιτικού προσωπικού της Θράκης στην κατεύθυνση της δυναμικής ανάταξης της ζοφερής σημερινής προοπτικής, είναι θέση πολιτικής ευθύνης και εθνικό καθήκον.

Αυτό δεν σημαίνει ότι παύουν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, η διαπάλη των ιδεών και η μάχη για την κατάκτηση των βάθρων της τοπικής εξουσίας ενόψει και των εκλογικών αναμετρήσεων που βρίσκονται μπροστά μας.

Δυστυχώς, όμως διαπιστώνω ότι η πολιτική αυτή μάχη δεν δίνεται πάντοτε με όρους αρχών, πολιτικής ευπρέπειας και προγραμματικού λόγου που θέτει ερωτήματα και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στις αγωνίες της κοινωνίας.

Αντιθέτως, περισσεύουν κάποιες φορές στοιχεία ρατσιστικής εκφοράς λόγου, τα ακατέργαστα προσωπικά πάθη, τα χτυπήματα κάτω από την ζώνη, ο θρησκευτικός και εθνοτικός φανατισμός, σε ένα περιβάλλον σύνθετο και πολυπολιτισμικό που θα έπρεπε να μας ενώνει και όχι να μας διχάζει.

Τα λάθη που έγιναν στον τρόπο με τον οποίο χωρίστηκαν πολλοί δήμοι στην Θράκη για χάρη δήθεν εθνικών προτεραιοτήτων, σήμερα είναι περισσότερο εμφανή παρά ποτέ. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα συμβαίνουν από πατριδοκάπηλους στο όνομα επινοημένων εθνικών κινδύνων.         

Αυτοί οι πατριδοκάπηλοι που εμφιλοχωρούν οριζόντια στα κόμματα και το πολιτικό σύστημα, φιλοδοξούν σήμερα να ανασχέσουν, να υπονομεύσουν, να βλάψουν και ει δυνατόν να εξοβελίσουν μια νηφάλια πολιτική φωνή που υπερασπίζεται την πολιτική ισορροπία και την ειρηνική συμβίωση στην Θράκη. Και αυτή η φωνή δεν είναι άλλη από του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ.

Ακόμα και αν δεν υπήρχε σήμερα στην Θράκη ένας βουλευτής με τα δικά του χαρακτηριστικά, το πολιτικό σύστημα θα έπρεπε να ανακαλύψει κάποιον ανάλογο. Γιατί, με την πολιτική του δράση, τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, τον αντιρατσιστικό του πολιτικό λόγο  που μάχεται τα άκρα και επενδύει στον κοινωνικό διάλογο, την συναίνεση και την εξάλειψη του διχασμού, θέτει τις μακρόπνοες βάσεις για την εμπέδωση μιας διαρκούς κοινωνικής ειρήνης, σε ένα περιβάλλον εύφλεκτο και γεμάτο παγίδες.

Ματαιοπονούν, συνεπώς σύντροφοι και αντίπαλοι που ονειρεύονται είτε τον πολιτικό του εξοστρακισμό είτε την εκλογική του απίσχνανση. Ο ίδιος, δεν αρνήθηκε ποτέ να συνεργαστεί με κανέναν απλό πολίτη ή θεσμικό παράγοντα για να προωθήσει τα ζητήματα του τόπου. Δεν έθεσε ούτε ιδεολογικές ούτε πολιτικές διαφορές ως στοιχείο αδυναμίας διάλογου και έδρασε και δρα πάντοτε στο φως και όχι στα υπόγεια της παραπολιτικής και της προσωπικής διαβολής προς άγραν προσωπικών ωφελημάτων και εξόντωσης πολιτικών ανταγωνιστών.

Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, ως ιστορικό και δημοκρατικό πολιτικό υποκείμενο έχει τα θεσμικά όργανα και τις πολιτικές δυνατότητες για να τα καταστήσει όλα τα παραπάνω σαφή και αντιληπτά προς πάσα κατεύθυνση την κατάλληλη στιγμή.

*Ο Δάμων Δαμιανός είναι μέλος Κ.Π.Ε ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.