Κοινωνικοι αυτοματισμοι

Της Έκδοσης

Πρακτικά αλλά και ηθικά ζητήματα φαίνεται πως θα δημιουργήσει ο διαχωρισμός των καταστημάτων της εστίασης, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες δια στόματος του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Άδωνι Γεωργιάδη, με τους εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης τόσο σε επίσημα «βήματα» όσο και δια μέσου των social media να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους και σε πολλές των περιπτώσεων ακόμα και την αγανάκτησή τους.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κ.  Γιάννη Λιάρου Γενικού Διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης ο οποίος σχολιάζοντας τα ανακοινωθέντα στο news247.gr  έκανε λόγο για ακόμα μια «ψυχρολουσία» για τον κλάδο της εστίασης.

Αρχής γενομένης από την αδύνατη σχεδόν πρακτική εφαρμογή των όσων ανακοινώθηκαν και με πολλά ερωτήματα των επαγγελματιών του κλάδου να παραμένουν αναπάντητα μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Ο κ. Λιάρος επεσήμανε τα προφανή, την «στοχοποίηση» αρχικά μιας επιχείρησης η οποία δεν μπορεί να αποφευχθεί είτε επιλέξει την μια τους μεικτούς δηλαδή είτε την άλλη τους αμιγείς χώρους ως προς λειτουργία της, καθώς όπως τόνισε «η πελατεία τους είτε δεν θα αισθάνονται ασφαλείς, είτε θα αισθάνεται αποκλεισμένη».

Δευτερευόντως ο χαρακτήρας «αστυνόμου» ή «ελεγκτή» σε κάθε περίπτωση που απ’ ό,τι έγινε κατανοητό θα δοθεί στους εργαζομένους ή τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, με ό,τι βέβαια αυτό συνεπάγεται τόσο σε ό,τι αφορά την διαχείριση προσωπικών δεδομένων όσο και στην «ασφάλεια» των ελέγχων.

Και φυσικά οι «παραμετροποιήσεις» που θα κληθούν να  κάνουν ενδεχομένως στα καταστήματά τους οι ιδιοκτήτες τόσο στην μία όσο και στην άλλη περίπτωση.

Τα λεγόμενα του κ.Λιάρου συνοψίζουν βεβαίως και με τρόπο ευγενικό πολλές από τις τοποθετήσεις και ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης της περιοχής μας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στα social media. Που σε ό, τι αφορά τουλάχιστον την Ροδόπη το σύνολο όσων πήραν θέση ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία, αυτή των αγανακτισμένων πλέον επαγγελματιών.

Σε συνέχεια πάντως των όσων γράφαμε χθες επί του freedom pass των 150 ευρώ και τις αντιδράσεις, στις οποίες έρχονται πλέον να προστεθούν και αυτές των επαγγελματιών της εστίασης, υπενθυμίζουμε ότι η πολιτική των «προνομίων» δεν είναι πατέντα ελληνική. Κοινό χαρακτηριστικό πάντως όλων των χωρών στις οποίες αυτά εφαρμόστηκαν, ως μέτρο ενίσχυσης της «έντασης» στον ρυθμό των εμβολιασμών, σε κάποιες περιπτώσεις με επιτυχία, σε κάποιες όμως και με αποτυχία, ο προβληματισμός που δημιουργεί σε ηθικό κυρίως επίπεδο αλλά και η παραδοχή της αποτυχίας όσων είχαν την αρμοδιότητα να πείσουν ένα σύνολο ατόμων, για τους σωστούς λόγους και τα οφέλη του εμβολιασμού.

Όπως είπε σε συνέντευξή του ο καθηγητής Βιοηθικής, Dr. Art Caplan, μεταξύ άλλων, «ακόμα και οι πιο σκληροί αντιεμβολιαστές δεν θα συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να εμβολιαστούν επειδή θα πίνουν τσάμπα μπύρες όλο το χρόνο, ίσα ίσα που θα γίνει χειρότερη η αντίδρασή τους».

Σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους τακτικές μόνο τους κοινωνικούς αυτοματισμούς τρέφουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.