Καζαμιας 2021: Ποιος ειπε οτι το μελλον ειναι απροβλεπτο;

Πάρτε ποπ κορν μαζί σας. Το μέλλον μας έχει έτος υπερπαραγωγή

Όσα συνέβησαν το 2020 αναμφίβολα δεν θα μπορούσε να το προβλέψει ούτε η πιο αχαλίνωτη φαντασία. Αυτό πρακτικά πιστοποιεί όμως πως το μέλλον είναι ένα απέραντο λευκό χαρτί, που όλα είναι πιθανά να συμβούν όσο κι αν ο ανθρώπινος εγωτισμός επιχειρεί να ελέγξει τα πάντα γύρω του, να προγραμματίζει, να σχεδιάζει, να οραματίζεται. Εξ ου και όσο «τραβηγμένες» κι αν φαντάζουν στον αναγνώστη οι προβλέψεις για το μέλλον που ακολουθούν, είναι τόσο πιθανό να συμβούν όσο και αυτά που βιώσαμε το 2020. Όλοι άλλωστε έχουμε συνειδητοποιήσει κάποια στιγμή στη ζωή μας, πως ό,τι βιώνουμε εκφεύγει της προσωπικής μας γεωγραφίας. Έτσι και το ‘21 αδιόρατο, όπως και το ’20, αλλά ολοθύμως καλοδεχούμενο είναι, «γιατί τα χρόνια φεύγουν χύμα και εμείς τους δίνουμε ένα σχήμα» που έγραφε και ο Σαββόπουλος.

2021 λοιπόν…

Ιανουάριος

Οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο, συνεχίζονται. Οι ρυθμοί ωστόσο είναι αργοί. Λιγότερες του αναμενομένου δόσεις του εμβολίου καταφθάνουν στις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης. Το lockdown στη χώρα μας παρατείνεται για ακόμη μια εβδομάδα. Ο κόσμος της αγοράς σε απόγνωση. Το click away δεν αποδίδει. Σε μια κίνηση απόγνωσης και συνάμα εφευρετικότητας, οι έμποροι της Κομοτηνής αποφασίζουν να το «γυρίσουν» μαζικά στο influencing. Τα social media κατακλύζονται από διαδικτυακές εκπομπές με εμπόρους της πόλης να διαφημίζουν την «πραμάτεια» τους. Παράλληλα μια εφεύρεση που μπαίνει άμεσα στη ζωή μας καταργεί την αναγκαιότητα της παραλαβής του εμπορεύματος. Κάθε αντικείμενο δύναται να αποκτήσει ένα δικό του ξεχωριστό QR Code και μέσω ενός 3d εκτυπωτή να  εκτυπωθεί από τον αγοραστή του. Η νέα αυτή χρήση αγγλικών όρων είναι που ξεχειλίζει το ποτήρι. Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης αποφασίζει να προχωρήσει σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος. Τον ακολουθούν κι άλλοι ομόπιστοι. Στη χώρα, έναν αιώνα μετά, αναβιώνει νέο γλωσσικό ζήτημα.

Φεβρουάριος

Η κυβέρνηση συνεχίζει το «μεταρρυθμιστικό» έργο της. Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, περί εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή οδηγία για την εκτροφή πέστροφας υδατοκαλλιέργειας, εμφιλοχωρούν πλήθος τροπολογιών άλλων υπουργείων. Ξεχωρίζει η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας με την οποία καταργείται η δια ζώσης διδασκαλία και καθιερώνεται η εξ αποστάσεως ως ο μόνος τρόπος διδασκαλίας. Με την ίδια τροπολογία όλα τα σχολικά κτίρια περνούν στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου μετά από διαγωνισμό, να παραχωρηθούν σε επενδυτές, προς ανάπτυξη της χώρας. Άλλη τροπολογία, του υπουργείου Υγείας αυτή τη φορά, ρυθμίζει θέματα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, που ξεκινά μέσα στον Φεβρουάριο. Η προμήθεια εμβολίων προς την χώρα ωστόσο δεν επαρκεί και η εμβολιαστική διαδικασία προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Μάρτιος

Η συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, βρίσκει την χώρα σε έναν πυρετό εμβολιασμών. Υπό τον φόβο αναζωπύρωσης της πανδημίας, όποιες εκδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί αναβάλλονται για μεταγενέστερο χρόνο. Η κυβέρνηση ανακοινώνει πως ούτε παρελάσεις θα γίνουν. Σε ένα κλίμα γενικότερης κατήφειας γιατί  και αυτό το επετειακό ορόσημο δεν θα εορταστεί κατά πώς του πρέπει, το υπουργείο Δικαιοσύνης δίνει λύση σε ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για τη συλλογική μνήμη της Κομοτηνής. Περί της χρήσης του παλιού δικαστικού Μεγάρου ο λόγος, για το οποίο προκρίνεται μία συμβιβαστική λύση. Το Μέγαρο χωρίζεται καθέτως στη μέση. Το μισό παραχωρείται στον Δήμο Κομοτηνής και το άλλο μισό στις δικαστικές υπηρεσίες της περιοχής. Το σχέδιο φέρει την κωδική ονομασία «Κωνσταντίνου και Ελένης». Ο δήμος ανακοινώνει πως θα χρησιμοποιήσει το δικό του μισό για να κάνει ένα μουσείο της πόλης ενώ οι δικαστικές αρχές πως θα χρησιμοποιήσουν το δικό τους μισό για τη στέγαση υπηρεσιών. Αυτή η περίεργη «μίξη» φαίνεται πως είναι αμοιβαία επικερδής. Το μουσείο πόλης του Δήμου Κομοτηνής ξεπερνά σε επισκεψιμότητα ακόμη και το μουσείο της Ακρόπολης, χάρη στις καθημερινές επισκέψεις των δικηγόρων, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης ενισχύει τα έσοδα του κράτους, χάρη στο εισιτήριο που αναγκάζει να πληρώνουν, με πρόσχημα το Μουσείο, οι προσφεύγοντες στις δικαστικές υπηρεσίες. 

Απρίλιος

Εκδίδεται το πόρισμα της επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης. Βασικό συμπέρασμα: Ιδέες υπάρχουν, λεφτά πάλι όχι. Φτωχοί οι άνθρωποι της Θράκης, φτωχά και τα οικονομικά του κράτους, οπότε το πόρισμα παραμένει σε κάποιο από τα συρτάρια του γραφείου του προέδρου της Βουλής. Οι διαπιστώσεις του πορίσματος πάντως, εξόχως σημαντικές. Και τι δεν γράφει! Για τη Θράκη που είναι μια ευαίσθητη και εθνικά κρίσιμη περιοχή. Για τη δυνατότητά της να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο. Για την κομβική σημασία της περιοχής στα θέματα ενέργειας. Για την εκμετάλλευση του πλεονεκτήματος της διασυνοριακότητας. Για τη μειονότητα και των δικαιωμάτων που απολαμβάνει. Όσο για την περιβόητη ανάπτυξη της περιοχής, το βασικό συμπέρασμα του πορίσματος είναι ότι αυτή δύναται να έρθει μόνο μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αποφεύγεται έτσι ο μεγάλος σκόπελος που είναι η κρατική παρέμβαση στην κατεύθυνση ανατροπής του μαρασμού της περιοχής. Το κράτος αναλαμβάνει μόνο τη διενέργεια καμπάνιας για την προσέλκυση επενδύσεων στη Θράκη.

Μάιος

Όλη η Ροδόπη γίνεται ένα απέραντο εργοτάξιο. Οι εργασίες κατασκευής του δρόμου Μαρώνειας-Δικέλλων, τα έργα ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, η κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών στην Πανεπιστημιούπολη, το οικοτουριστικό Φαναρίου είναι μόνο μερικά από τα έργα που εκτελούνται… αλλά και πολλές μελέτες. Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τις όψεις κτηρίων σε κεντρικές οδούς της πόλης, ανάπλαση της περιοχής πέριξ του πάρκου της περιφέρειας, φράγματα και πολλές μα πάρα πολλές εγκαταστάσεις σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Παράλληλα η κυβέρνηση επιδοτεί με ειδικό πρόγραμμα μικρές ανεμογεννήτριες στις στέγες των σπιτιών για να ενισχύσει την ηλεκτροπαραγωγή. Ένας απέραντος κάμπος από «φουρφούρια» γεμίζει τις στέγες της πόλης. Το πρόγραμμα βέβαια εκτός από ανεμογεννήτριες οικιακής χρήσης, επιδοτεί και αντίστοιχες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Η οροσειρά της Ροδόπης γίνεται προνομιακό πεδίο τέτοιου είδους επενδύσεων. Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας αναθεωρεί τους στίχους του περίφημου τραγουδιού του «Κομοτηνή». Οι νέοι στίχοι λένε: «Ένας κακός βοριάς μαστιγωτής/ χαρίζει ρεύμα στις γεννήτριες της Ροδόπης».

Ιούνιος

Φωτιά μεγάλη ξεσπά στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου της Μαρώνειας. Η φωτιά κάνει το πέρασμα της και από το μνημείο. Εικονολήπτες και φωτορεπόρτερ αποτυπώνουν γλαφυρά το μέγεθος της καταστροφής. Οι αρχαίες «πέτρες» γίνονται μαύρες. Η μόνη που δεν βλέπει το μέγεθος της καταστροφής είναι η υπουργός Πολιτισμού. «Λίγο πούσι κάηκε. Πώς κάνετε έτσι;», θα πει σε δηλώσεις της, εξηγώντας πως το μαύρισμα στις «πέτρες» δεν οφείλεται στη φωτιά αλλά είναι απόρροια του δυνατού ήλιου. «Όπως το ανθρώπινο σώμα μαυρίζει όταν εκτεθεί στον ήλιο, έτσι και τα μνημεία μας», θα πει. «Για εμάς τα μνημεία είναι ζωντανά. Νοηματοδοτούν  την ύπαρξή μας και νοηματοδοτούνται από τη σημασία που τους αποδίδουμε», θα προσθέσει. Μάλιστα, θα εγκρίνει και σχετικό κονδύλι για αγορά αντηλιακών. Ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών από την πλευρά του θα εγκρίνει κονδύλι για την αγορά ειδικών μηχανημάτων solarium προκειμένου τα αρχαία μάρμαρα να διατηρούν το μαύρισμά τους και κατά τους χειμερινούς μήνες. Μάλιστα προκειμένου να διαφημίσει τις «ομορφιές» του δήμου του αποφασίζει εκτός από τη συλλογή υπογραφών για την αναγνώριση του αρχαίου θεάτρου ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της Unesco να κατεβάσει το μνημείο-σύμβολο της Μαρώνειας και σε διαγωνισμό μαυρίσματος, όπου περιέργως κερδίζει την πρωτιά.

Ιούλιος

Κατακαλόκαιρο κατά το έθος των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας αποφασίζει να εισάγει προς συζήτηση στη Βουλή νέες διατάξεις για την είσοδο των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μετά τη δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, προς ενίσχυση του κλίματος ασφαλείας στα πανεπιστήμια για την εισαγωγή του υποψηφίου θα απαιτείται πιστοποιητικό φρονημάτων. Η εισαγωγή στις ανθρωπιστικές-κοινωνικές επιστήμες επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν «αριστερό» πιστοποιητικό. Ταυτόχρονα καταργείται η κρατική χρηματοδότηση προς τα πανεπιστήμια. Εφεξής τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει μόνα τους να βρουν τους αναγκαίους πόρους για τα προς το ζην. Αποφασίζουν την καθιέρωση διδάκτρων στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και την πλήρη ιδιωτικοποίηση των παροχών της φοιτητικής μέριμνας. Σε μία δήλωση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις η υπουργός Ν. Κεραμέως σημειώνει: «Τα πανεπιστήμια της χώρας, γίνονται ισχυρότερα. Οι επιλογές των υποψηφίων πρέπει να είναι συνειδητές. Με τον νέο τρόπο που εισάγουμε, μόνο όσοι επιθυμούν πραγματικά να σπουδάσουν, θα το κάνουν. Άλλωστε για να αξίζει κάτι στη ζωή πρέπει να το πληρώνεις. Η κυβέρνησή μας προήγαγε πάντα την αριστεία και οι αλλαγές που εισάγουμε συντείνουν στην καθιέρωση των πανεπιστημίων της χώρας μας σε κέντρα αριστείας».

Αύγουστος

Ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού, η αντιμετώπιση της πανδημίας και οι προωθητικές ενέργειες του Δήμου Κομοτηνής στο κομμάτι του τουρισμού φέρνουν ραγδαία αύξηση των τουριστικών κυμάτων στην περιοχή. Βούλγαροι και Ρουμάνοι επισκέπτες κατακλύζουν τις παραλίες της περιοχής. Μεγάλα γιοτ δένουν στο λιμάνι του παραθαλάσσιου οικισμού. Κοσμοπολιτισμός και γκλαμουριά επιτέλους στη Ροδόπη. Το real estate στην περιοχή ανεβαίνει, οι τιμές των ακινήτων στην περιοχή εκτοξεύονται, καθώς αυξάνεται κατακόρυφα η αγορά εκτάσεων από τους ξένους επισκέπτες. Το στραγάλι Κομοτηνής γίνεται το νέο χαβιάρι και ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου. Οι επισκέπτες εκτιμούν ιδιαιτέρως τη θρεπτική του αξία και το γεγονός πως αποτελεί άριστο συνοδευτικό για ποτό. Γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές του, όταν επιστρέφουν στους τόπους μόνιμης κατοικίας τους. Καταξιωμένοι σεφ ανά τον κόσμο μαγεύονται από το εκλεκτό προϊόν και δημιουργούν μοναδικές συνταγές με κύριο συστατικό το στραγάλι. Η στραγαλοποιία γνωρίζει ξανά άνθηση, γίνεται το νούμερο ένα προϊόν εξαγωγής αλλά δυστυχώς δεν επιφέρει τα αναμενόμενα σε οικονομικό επίπεδο.

Σεπτέμβριος

Το κακό με την απουσία τρένων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη παράγινε. Ο Περιφερειάρχης εκδίδει ανακοίνωση στην οποία λέει ότι σύντομα θα κάνει ανακοινώσεις για το θέμα, μετά από συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας που αγόρασε τους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Οι ανακοινώσεις αργούν, ώσπου τελικά προς το τέλος του μήνα ο Περιφερειάρχης ανακοινώνει την απροθυμία της εταιρίας να συμπεριλάβει ξανά την ΑΜΘ στα δρομολόγιά της. Ταυτόχρονα ωστόσο κάνει γνωστή την πρόθεση της Περιφέρειας για δημιουργία της δικής της εταιρίας διαχείρισης σιδηροδρόμων. «Ξεπατικώνει» μάλιστα και το σχέδιο Στυλιανίδη για τον προαστιακό της Θράκης και προσθέτει σε αυτό την Καβάλα και τη Δράμα. Την ίδια ημέρα της ανακοίνωσης εκδίδει ανακοίνωση η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης η οποία καταφέρεται εναντίον του περιφερειάρχη και κάνει λόγο για φαραωνικού τύπου μεγαλόστομες εξαγγελίες του Περιφερειάρχη, που ουδεμία σχέση έχουν με τα πραγματικά προβλήματα της περιφέρειας. Επίσης, στο facebook ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης από την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία αφήνει αιχμές για σκιές στην κατάρτιση του σχεδιασμού. Πολλοί Σεπτέμβρηδες περνούν έκτοτε, με το θέμα να επανεμφανίζεται σποραδικά στην επικαιρότητα, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του έργου όμως είναι ακόμη αδιόρατο. Όπως ακριβώς και τα τρένα στην ΑΜΘ.

Οκτώβριος

Μετά την ειδική μνεία για την προσβασιμότητα, φουντώνει η όρεξη των δημοτικών αρχών για ευρωπαϊκή αναγνώριση. Η Κομοτηνή καταθέτει υποψηφιότητα για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Με συντονισμένες ενέργειες από κοινού της ΔΚΕΠΠΑΚ και του ΔΗΠΕΘΕ, στην πρόταση προβάλλονται το Μέγαρο, το βυζαντινό τείχος, οι δραστηριότητες των συλλόγων, η πορεία του ΔΗΠΕΘΕ στο θεατρικό γίγνεσθαι της περιοχής, καθώς και διάφορα παραδοσιακά έθιμα. Η δημοτική αρχή αισιοδοξεί για την ευδοκίμηση της υποψηφιότητας, κάτι όμως που δεν ασπάζεται και η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή. Ανάμεσα σε υποψηφιότητες από πόλεις της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας, η πρόταση δεν έτυχε αποδοχής.  H ευρωπαϊκή αναγνώριση ωστόσο έρχεται ανέλπιστα από μια άλλη πολιτιστική δημιουργία. Το «Τραγούδι της Κομοτηνής» κερδίζει βραβείο Γκράμι στην κατηγορία καλύτερο ξενόγλωσσο τραγούδι.

Νοέμβριος

Ο Γιάννης Σμαραγδής ανακοινώνει τη δημιουργία ταινίας, που θα έχει σχέση με την ελληνική επανάσταση. Ένεκα του επετειακού έτους αλλά και της δέσμευσής του να ασχοληθεί κινηματογραφικά με τη Θράκη, αποφασίζει να δημιουργήσει μια ταινία που θα πραγματεύεται τη δράση Θρακών αγωνιστών κατά την επανάσταση του 1821. Η οικογένεια Βισβίζη και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας Κωνστάντιος θα είναι εκ των βασικών ηρώων της ταινίας. Τους ρόλους κρατούν καταξιωμένοι ηθοποιοί της ελληνικής σκηνής, που έλκουν την καταγωγή τους από τη Θράκη, όπως ο Γιάννης Στάνκογλου και η Ελένη Ουζουνίδου. Η παρουσία της Θράκης όμως στον χώρο του θεάματος δεν σταματά εδώ. Πολιτικοί της Ροδόπης, αφού είδαν και απόειδαν με την οικονομική καχεξία της περιοχής αποφασίζουν να λάβουν δραστικότερα μέτρα για να τονώσουν το οικονομικό κλίμα του τόπου. Συναποφασίζουν λοιπόν να πάρουν μέρος σε διάφορα reality shows. Ο Ε. Στυλιανίδης λαμβάνει μέρος στο Master Chef, ο Δ. Χαρίτου στο Survivor και ο Ι. Αχμέτ στο GNTM. To Ελλάδα έχεις ταλέντο προτιμά ο Δήμαρχος Κομοτηνής, ενώ στο Big Brother δηλώνει συμμετοχή ο Ν. Τσαλικίδης. Στο Τhe Voice κάνει τραγουδιστικό ντεμπούτο ο Δήμαρχος Ιάσμου, ενώ ο αντίστοιχος του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών δηλώνει συμμετοχή στη Φάρμα. Τέλος στο Bachelor συμμετέχει ο Περιφερειάρχης. Όλοι τους στηρίζονται μαζικά από το κοινό της Ροδόπης και καταφέρνουν με την ψήφο του κοινού να κερδίσουν τις πρωτιές. Περιέργως μετά από αυτή την εμπειρία τους δεν ξανασχολούνται με την πολιτική, αλλά καταλαμβάνουν θέσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές των πανελλήνιων τηλεοπτικών σταθμών.

Δεκέμβριος

Ο τελευταίος μήνας του χρόνου σηματοδοτεί το τέλος της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. Ένα αυθόρμητο μαζικό κίνημα αμφισβήτησης του πολιτικού εποικοδομήματος της ΕΕ ξεσπά. Αιτία οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν, από την έναρξη ακόμα, στην προμήθεια εμβολίων, αλλά και τη συνολική πολιτική διαχείριση της πανδημίας. Οι πολίτες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των χειρισμών της Ευρώπης των 27, μετά τα βαριά πλήγματα στην οικονομία, με λουκέτα επιχειρήσεων, εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας και αύξηση των ουρών στα συσσίτια. Οι πρωτεύουσες των ευρωπαϊκών χωρών συνταράσσονται από μαζικές κινητοποιήσεις για 15 ημέρες. Επιστρατεύεται η αστυνομία που καταστέλλει βίαια τις διαδηλώσεις. Μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών και ολική απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων επιφέρουν καίριο πλήγμα στην αρχή του κράτους δικαίου. Ο  λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται και έτσι ο Ορμπανισμός καθιερώνεται ως κυρίαρχο ιδεοπολιτικό ρεύμα στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών. Η αντίθετη της κυρίαρχης άποψη ποινικοποιείται. Αντιφρονούντες έρχονται αντιμέτωποι με βαριά κατηγορητήρια.

Και η ζωή συνεχίζεται… Με τον κόσμο ανάποδα να ελπίζει και μακαρίως να ευελπιστεί ότι οι νέοι μεσσίες νοιάζονται γι’ αυτόν και τις καλύτερες μέρες του…  Κι αυτό γιατί ποτέ δεν πήρε στα σοβαρά την ιστορία που ποτέ δεν επαναλαμβάνεται, καθορίζει όμως και καθορίζεται από τους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται πρωτίστως τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους, τις συλλογικότητες, τα σύνολα… Μένει να δούμε το μέχρι πότε!!!

Καλή Χρονιά!!!  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.