Κατω τα χερια απο τις Ανεξαρτητες Αρχες

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα που έχουν γίνει στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία απειλείται. Πρόκειται για τις ανεξάρτητες αρχές για τις οποίες η συζήτηση που ξεκίνησε τον τελευταίο καιρό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Και βέβαια για μια ακόμη φορά τη συζήτηση άνοιξε η κυβέρνηση.

Είναι γνωστό ότι οι ανεξάρτητες αρχές έχουν σαν στόχο την προστασία των πολιτών σε θέματα, όπως ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αξιοκρατίας των προσλήψεων κ.α. Στο βαθμό λοιπόν αυτό αφαιρούν εξουσία από άλλους θεσμούς και, κυρίως, από την κυβέρνηση.

Για να λειτουργήσουν σωστά οι ανεξάρτητες αρχές απαιτείται ένα καλά ορισμένο πεδίο ευθύνης καθώς και εξουσία να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Από την άλλη, επιβάλλεται η άσκηση κριτικής σε μία δημοκρατική χώρα στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών, οι οποίες στα χρόνια λειτουργίας τους στην Ελλάδα έχουν κάνει λάθη και ως προς τη χρησιμοποίηση της εξουσίας, αυτής που έχουν, αλλά και ως προς τους τομείς ευθύνης.

H σημερινή κυβέρνηση, όμως, με την αρνητική στάση που τηρεί απέναντί τους προσπαθεί να τους δώσει τη χαριστική βολή. Μόλις προχθές ο υπουργός Άμυνας τάχθηκε υπέρ του επαναπροσδιορισμού της πολιτικής εξουσίας που θα έχουν οι Ανεξάρτητες Αρχές. Με τη στάση της η κυβέρνηση άλλοτε αγνοώντας και άλλοτε λοιδορώντας το συγκεκριμένο θεσμό προσπαθεί όπως φαίνεται να πάρει την εξουσία στα χέρια της. Αν γίνει κάτι τέτοιο η χώρα μας θα έχει κάνει πολλά βήματα πίσω.

Δυστυχώς…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.