Καθε μερα πολιτης

Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1985 με στόχο την αναγνώριση της προσφοράς των εθελοντών και την αύξηση της δημόσιας ευαισθητοποίησης στη συμβολή τους στην κοινωνία.

Τι είναι όμως ο εθελοντισμός; Εθελοντισμός δεν είναι μόνο η κοινωνική προσφορά σε ώρες κρίσης, δεν είναι φιλανθρωπία αλλά ένας δυναμικός τρόπος κοινωνικής συμμετοχής και παρέμβασης των πολιτών με στόχο την εξέλιξη της κοινωνίας σύμφωνα με τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

Σε μια εποχή που οι άνθρωποι τείνουν να απομονώνονται, να αδιαφορούν για τα προβλήματα των συνανθρώπων τους και να ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους ο εθελοντισμός δίνει ένα δυναμικό παρόν και αποδεικνύει πως για να φτιάξουμε μια ανθρωπιστική κοινωνία χρειάζονται πρώτα οι άνθρωποι! Γιατί ο εθελοντισμός αφορά πράξεις κι όχι λόγια!

Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα το εθελοντικό κίνημα βρίσκεται στα σπάργανα. Η ίδια πολιτεία δεν το στηρίζει. Και όταν μάλιστα το στηρίζει είναι για να το καπελώσει. Το εθελοντικό κίνημα όμως δεν χρειάζεται κυβερνητική ομπρέλα.

Ο εθελοντισμός είναι το πιο δυναμικό, το πιο υγιές τμήμα εκείνων των πολιτών που πραγματικά παίρνουν ουσιαστική χαρά από την αίσθηση της προσφοράς, πάντα όμως μέσα από την ελεύθερη και αδέσμευτη επιλογή τους. Ο Εθελοντής είναι άνθρωπος της δράσης, είναι «κάθε μέρα πολίτης» που αναζητά λύσεις, αλλά συγχρόνως, και τις αιτίες των προβλημάτων.

Το Εθελοντικό Κίνημα αποτελεί την πεμπτουσία της ελεύθερης επιλογής και αυτό-οργάνωσης των Πολιτών, οι οποίοι με δική τους βούληση αποφασίζουν να ενεργοποιηθούν και να προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους, για την κάλυψη αναγκών οι οποίες προκύπτουν σε τοπικό εθνικό ή διεθνές επίπεδο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.