Καλυπτεται αλλα…

Της Έκδοσης

Δεν θα υλοποιηθεί τελικά το, ομολογουμένως φιλόδοξο, σχέδιο να μείνει εμφανές το τμήμα του Βυζαντινού Κάστρου στην οδό Σοφούλη, το οποίο είχαμε παρουσιάσει, και είχε γίνει αποδεκτό με ενθουσιασμό από αρκετούς συμπολίτες μας.

Έτσι λοιπόν ήδη βλέπουμε το τείχος να καλύπτεται ξανά, μια εικόνα που θα απογοητεύσει πολλούς συμπολίτες μας, και εκεί να τοποθετούνται κυβόλιθοι, οι οποίοι, μπορεί να δίνουν ένα διαφορετικό τόνο αλλά σίγουρα δεν υποκαθιστούν, ως εικόνα, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το κάστρο και τη συνέχειά του.

Στη ζωή όμως, όπως ισχύει το ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, έτσι και τίποτα δεν μένει ίδιο, ούτε καν οι ανάγκες των πολιτών και οι επιθυμίες τους. Για αυτό και θεωρούμε πως θα πρέπει να υπάρξει η σκέψη που θα μετουσιωθεί σε μέριμνα, ώστε να επισκεφτούμε ξανά την ιδέα αυτή, και σύντομα.

Άλλωστε αυτή τη στιγμή έχουμε στο αρμόδιο υπουργείο ανθρώπους που θέλουν να προωθήσουν μια πιο συνολική προσέγγιση στην ανάδειξη μνημείων της περιοχής μας, και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, ακόμα και αν αυτό σημαίνει λίγο περισσότερη ταλαιπωρία για εμάς, αλλά θετικότερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Το πραγματικά θετικό πάντως από όλο αυτό το συμβάν, είναι ότι αποτέλεσε την αφορμή να ανοίξει μια γενικότερη συζήτηση τόσο για τον χώρο του ιστορικού Κέντρου, όσο και πώς προσεγγίζουμε εμείς την ιστορία της πόλης αλλά και τις καθημερινές ανάγκες.

Θα πρέπει λοιπόν όλο αυτό το ενδιαφέρον που δημιουργήθηκε, και το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις μεταφράστηκε ακόμα και σε μαξιμαλιστικές προτάσεις, να βρει χώρο στη δημόσια συζήτηση, και να αναπτυχθεί, ώστε να μην αλλάξει μόνο η εμφάνιση της πόλης μας, αλλά και η δική μας στάση απέναντι σε αυτή και τι θέλουμε να είναι, ιστορικά, κοινωνικά, ακόμα και κυκλοφοριακά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.