Ηταν αναποφευκτη η καταληξη στο θεμα των αναδρομικων εργαζομενων της ΔΕΥΑΚ;

Της έκδοσης

Με την απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, για το θέμα των αναδρομικών των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ, μπορεί να κλείνει δικαστικά το θέμα του αν θα έπρεπε ή όχι, σύμφωνα τουλάχιστον με τον νόμο, να καταβληθούν τα ποσά αυτά στους εργαζόμενους, που έφτασαν (μαζί με τους τόκους) τα 2 εκ. ευρώ, όμως ανοίγει το θέμα της επιστροφής τους, και πώς θα τα διεκδικήσει αυτά η διοίκηση της Εταιρείας.

Να θυμίσουμε πως για το θέμα, είχαν δοθεί ομηρικές μάχες μεταξύ των εργαζομένων και της τότε διοίκησης της ΔΕΥΑΚ, και της διαδόχου της, που ουδέποτε κατέθεσε τα όπλα, φτάνοντας το θέμα μέχρι το τέλος.

Να υπενθυμίσουμε πως τα αναδρομικά που ζητούσαν οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε περίπου 1,3 εκ. ευρώ, που επιβαρύνθηκαν με περίπου 700.000 ευρώ λόγω των τόκων, μέχρι την κατάσχεση τους από αυτούς.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ ζητούσαν, όπως είχαν κάνει και άλλοι συνάδερφοί τους σε ΔΕΥΑ της χώρας, αναδρομικά τα χρήματα που τους κόπηκαν λόγω των μειώσεων που έφεραν οι πρώτοι μνημονιακοί νόμοι.

Μάλιστα είχαν κερδίσει την πρωτόδικη απόφαση, καθώς και την έφεση, ενώ το καλοκαίρι του 2018, μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου που ήταν υπέρ εργαζομένων άλλης ΔΕΥΑ, είχαν γίνει προσπάθειες για συμβιβασμό, οι οποίες όμως κατέρρευσαν, με τις δύο πλευρές να καταγγέλλουν την άλλη για αδιαλλαξία.

Τελικά οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάσχεση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ, καταγγέλλοντας τη διοίκηση, η διοίκηση κατήγγειλε τους εργαζόμενους και συνέχισε τη διαδικασία, θεωρώντας πως έτερη απόφαση του Αρείου Πάγου δικαιολογούσε την προσφυγή στο εφετείο, και στη συνέχεια προσέφυγε στον Άρειο Πάγο.

Το ζήτημα πλέον, για 55 εργαζόμενους, είναι αν θα επιστραφούν, και με ποιο τρόπο, αυτά τα ποσά, είτε βρίσκονται ακόμα στη ΔΕΥΑ, είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Άλλωστε από την κατάσχεση αυτών των ποσών, δεν νομίζουμε ότι αυτά έμειναν όλα στην τράπεζα, ενώ ταυτόχρονα, ένα μέρος τους κάλυψε και τα δικαστικά τους έξοδα. Μάλλον θα χρειαστεί διαλλακτικότητα και συνεννόηση για το θέμα, πολύ μεγαλύτερη από όση είχε επιδειχθεί το 2018-19, και από τις δύο πλευρές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.