“…Ιδια καθως αγερας απ’ τα βουνα χυμαει μεσα στους δρυς φυσομανωντας”

Πιάνει ένας αγέρας κι εδώ τα μεσημέρια, ακατάστατος! Τη μια έρχεται απ’ το νοτιά, την άλλη από τα δυτικά… Εσυρε τα πορτοπαράθυρα, τα τράνταξε… Χύμηξε πάνω στη καρυδιά και τη μουριά, θρόϊσαν παράφωνα, τρόμαξε τα γατιά, έσυρε τα γλαστράκια και τα σκουπάκια μου, τα σκόρπισε, αναμάλλιασε τα σκυλιά, τα βασιλικά και τη λουϊζα μου. Υστερα καταλάγιασε ξαφνικά, όπως ήρθε.
 
Μου θύμισε ικαριώτικο μελτέμι έτσι όπως βουϊζε στ’ αυτιά και στο πορτόνι. Μελτέμι που ξεσκονίζει τα περιβόλια, και σηκώνει τις όμορφες φούστες των κοριτσιών, φούστες κλαρωτές, με σούρα ή πιέτες, φούστες κλος, εβαζέ, φούστες με φουρώ και δαντέλα στο ποδογύρι. Με τρόμαζε ο αγέρας. Κι αυτός τρομαγμένος έδειχνε. Κι ο μπουχός που σήκωσε αποπνιχτικός ήταν. Ηρθε και σκόνη από τα περιβόλια και τα χωράφια, χόρεψαν και σκουπίδια στο δρόμο, κατατρακύλισαν άδεια μπουκάλια στην άσφαλτο. Κύλησε κι ένα άδειο τενεκάκι κι έκανε σαματά μεησημεριάτικα.
 
“Είδες αγέρας κυρά Λένη;” φώναξε απ’ το φράκτη η γειτόνισσα. “Είδα…”, είπα… “Πάνε τα σκόρδα μου, δυο βραγιές όλες κι όλες, καήκανε… Τις σγαρλίζουν τα γατιά, τις κατουράνε, ήρθε κι ο αγέρας, πάνε…” Θυμωμένη μου φάνηκε σαν τον αγέρα κι αυτή… Μιλούσε με τα βλέμμα στα πόδια , καθώς τύλιγε το μαντήλι στο κεφάλι, κι έδενε τον κόμπο στην κορυφή. “Θα τα μαλώσω τα γατιά”, είπα… “Τα μαλώνεις δεν τα μαλώνεις, αυτά κατουράνε τα σκόρδα μου… Δεν είναι να δουν σκαμμένο, έρχονται και σγαρλάνε…Θα τα φουρκίσω καμιά φορά…”.
 
Μάζεψα τα γατιά με πονηριά από την διπλανή αυλή, πήρα το κονσερβάκι και χτυπούσα το τενεκάκι με το κουτάλι, ν΄ ακούσουν… Εκείνα έτρεξαν όλα μαζί, σκαρφάλωσαν στο φράκτη… Επεσαν με τα μούτρα στα πιάτα. “Μη ξαναπάτε δίπλα…”, συνομώτησα μαζί τους, εκείνα γλύφονταν και με κοιτούσαν αδιάφορα… Ο αγέρας καταλάγιαζε… Η γειτόνισσα μπήκε στο δωματιάκι της, κι εκείνα άρχισαν να χοροπηδάνε ανέμελα… Το ζειν επικινδύνως θέλει τόλμη κι ανεμελιά… Θέλει κότσια! Τα γατιά έχουν… Παραδίδονται σε σκαλίσματα και ηδονές ακόμα και την ώρα που η…φούρκα παραμονεύει!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.