Η προσωποκρατηση επανερχεται

Να κριθεί συνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο εισηγήθηκε στον Άρειο Πάγο ο εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου Γιώργος Σανιδάς.

Ο κ. Σανιδάς υποστήριξε ότι η προσωποκράτηση που θεσπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, το 1989, είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά και με το διεθνές σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.

Κανείς πολίτης δεν συμφωνεί με τη φοροδιαφυγή κυρίως αυτών που έχουν και κατέχουν. Όμως η επαναφορά του μέτρου της προσωποκράτησης εγείρει προβληματισμούς. Προβληματισμούς που έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητά του όσον αφορά στην είσπραξη εσόδων από το κράτος

Το συγκεκριμένο μέτρο είχε υιοθετηθεί και στο παρελθόν και δεν απέδωσε. Δεν συνέβαλε ουδόλως στην φοροδιαφυγή και βέβαια δεν αύξησε τα δημόσια έσοδα.

Το μόνο που είχε σαν αποτέλεσμα η προσωποκράτηση ήταν να καταρρακώσει την αξιοπρέπεια χιλιάδων πολιτών κυρίως μικρομεσαίων που οδηγήθηκαν στη φυλακή για λίγα χρέη.

Μη ξεχνάμε ότι στις αρχές του χρόνου το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε χαρακτηρίσει το μέτρο αντισυνταγματικό, εφόσον η στέρηση της προσωπικής ελευθερίας παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα του ανθρώπου.

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, αν τελικά γίνει, το μόνο που θα έχει σαν αποτέλεσμα είναι να γεμίσουν οι φυλακές με μικροοφειλέτες, σε καμία όμως περίπτωση δεν θα γεμίσουν και τα ταμεία του κράτους.

Αυτά θα παραμένουν άδεια. Για αυτό και η επιστροφή σε ένα πεπαλαιωμένο άχρηστο μέτρο είναι λάθος…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.