Η πετρελαικη κριση

Στα πρόθυρα της πετρελαϊκής κρίσης βρίσκεται ο κόσμος και αιτία γι’ αυτό είναι οι ανησυχητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και κυρίως η πολιτική που ασκούν οι ΗΠΑ έναντι του Ιράν.

Μιας κρίσης της οποίας οι συνέπειες στη χώρα μας δεν αφορά μόνον στην αύξηση της τιμής των καυσίμων αλλά και στα κερδοσκοπικά παιχνίδια που τη συνοδεύουν. Σε μια αγορά όπως η ελληνική, όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι υποτυπώδεις μέχρι και ανεπαρκείς, φυσικό είναι να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία ο κάθε κερδοσκόπος και να αυξάνει ανενόχλητα τις τιμές των ειδών που εμπορεύεται και των υπηρεσιών που προσφέρει.

Και βέβαια η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να επηρεάσει τη διεθνή πορεία της τιμής του πετρελαίου. Μπορεί όμως να κάνει ελάχιστα για να περιορίσει τις άμεσες επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία. Να προετοιμάσει την οικονομία της χώρας για την επόμενη ημέρα.

Μπορεί ο υπουργός Οικονομίας να εμφανίστηκε καθησυχαστικός χθες σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία η διεθνής ανατίμηση του πετρελαίου. Γεγονός όμως είναι ότι η ανατίμηση του πετρελαίου διεθνώς ανατρέπει τους σχεδιασμούς για το δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά και για το δημόσιο χρέος και για την πορεία του πληθωρισμού και για το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο και για το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.