Η Οικογενεια Σκουτερη και η Κομοτηνη

Μεταξύ των επιφανών και φιλοπάτριδων οικογενειών της ιστορικής Ηπειρωτικής παροικίας της Κομοτηνής συγκαταλέγεται και η μεγάτιμος οικογένεια του Κωνσταντίνου Σκουτέρη, ο οποίος εγκαταστάθηκε κατά τα τέλη του 19ου αιώνος στην τότε Οθωμανοκρατούμενη Γκιουμουλτζίνα, όπου δημιούργησε την οικογένειά του και αναδείχθηκε σε σημαντικό οικονομικό παράγοντα του τόπου. Το όνομά του έχει συνδεθεί, όπως και του Τελωνίδη με την αγορά του Φατήρ-Γιακά Τσιφλικιού, για την ανέγερση του πρώτου μικρού ναϊσκου στο σημείο όπου ευρέθη η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος.
 
Ο Κωνσταντίνος Σκουτέρης απέκτησε τέσσερα παιδιά, μεταξύ των οποίων ο μοναχογιός του Λύσσανδρος, υπήρξε όντως άξιος συνεχιστής και διάδοχος του ονόματος της φιλοπάτριδος οικογένειάς του και κατά τις μετά την απελευθέρωση της Κομοτηνής (1920) δεκαετίες, αναδείχθηκε σε σημαντικό οικονομικό παράγοντα της Κομοτηνής και του ν.Ροδόπης.
 
Ο ίδιος επί σειρά ετών τιμηθείς με την ψήφο των Κομοτηναίων, διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής και Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κομοτηνής.
 
Η ιστορική οικία, το αρχοντικό της μεγατίμου οικογένειας Σκουτέρη, που αποτελεί άριστο δείγμα της ανερχόμενης κατά την περίοδο εκείνη Αστικής Τάξεως της Κομοτηνής, ανηγέρθη από τον γεννήτορα αυτής, Κωνσταντίνο, όπου γεννήθηκαν τα τέσσερα παιδιά του. Και μετά τον θάνατο αυτού και της συζύγου του, συνέχισαν να διαβιούν στην ίδια οικία τα τέσσερα παιδιά του μέχρι και τον θάνατό τους.
 
Η μόνη απόγονος του Ηπειρώτου Λύσσανδρου Σκουτέρη, κ. Κική Σκουτέρη-Δίντσογλου έχουσα πάντοτε έμφυτη την προαίρεση της προσφοράς και της αναδείξεως «ένεκα τιμής» του ονόματος των Ηπειρωτών προπατόρων της, προσέφερε στον Δήμο Κομοτηνής επί εποχής του αείμνηστου Δημάρχου Γεωργίου Παπαδριέλλη, την ιστορική οικία της οικογένειάς της, όπου σήμερα στεγάζεται το «Μουσείο Αστικού Πολιτισμού» και προς τούτο ο τότε Δήμαρχος Κομοτηνής, την ανεκήρυξε επισήμως ως «Τοπική Ευεργέτιδα του Δήμου Κομοτηνής» (1997).
 
Ο δε Δήμαρχος Κομοτηνής κ.Αναστάσιος Βαβατσικλής το έτος 2004, ετίμησε αυτήν ανακηρύσσοντάς την ως «Επίτιμο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου» του Δήμου Κομοτηνής, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό της την μεγάλη προσφορά της φιλογενούς και ιστορικής οικογένειάς της στον τόπο.
 
Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, ο Σύλλογος Ηπειρωτών του ν.Ροδόπης ως ο παλαιότερος μεταξύ των Συλλόγων του τόπου, ιδρυθείς την 14η Μαΐου 1928, αλλά και ως ο φυσικός φορέας και συνεχιστής της μακράς και μεγάλης προσφοράς της ιστορικής Ηπειρωτικής παροικίας του ν.Ροδόπης, δύναται να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην ανάδειξη του ιστορικού αυτού οικήματος όπου κάποτε έζησε και μεγαλούργησε μια εκ των πλέον επιφανών Ηπειρωτικών οικογενειών της Κομοτηνής και του ν.Ροδόπης.
 
Εξάλλου αυτή είναι και η «εσχάτη επιθυμία» της κ. Κικής Σκουτέρη – Δίντσογλου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.