Η νεα διοικητικη μεταρρυθμιση

Με όσα τελευταίως λέγονται και ακούγονται για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας γίνεται κατανοητό ότι αποτελεί αυτή προτεραιότητα για την κυβέρνηση της χώρας. Ουσιαστικά όμως μέχρι σήμερα ο κ. Καραμανλής και οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, ούτε τον σχετικό διάλογο. Από την άλλη ακούγονται διάφορα σενάρια για τα όρια των νέων δήμων τα οποία και βέβαια προδικάζουν τη σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση της Ν. Δ. αντιμετωπίζει τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Η αυτοδιοίκηση, έτοιμη από καιρό για να δεχθεί αυτές τις αλλαγές προχώρησε στη σύνταξη μελέτης από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία συζητεί ήδη από την άνοιξη στους κόλπους της.

Βασικός, ωστόσο, όρος, που η ίδια η αυτοδιοίκηση θέτει για να ξεκινήσει και να προχωρήσει οποιαδήποτε συζήτηση για το εύρος και το είδος των αλλαγών, είναι να επιλυθούν άμεσα και οριστικά τα σημερινά σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Παρόλο που εδώ και καιρό όλα αυτά είναι γνωστά, εντούτοις τίποτα δεν κινείται.

Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό από τους ιθύνοντες ότι η διοικητική μεταρρύθμιση απαιτεί ένα ενιαίο πρόγραμμα ρυθμίσεων, ενεργειών, έργων και μέτρων, για την υλοποίηση του οποίου πρέπει εκ των προτέρων να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι και αναγκαίοι πόροι. Ήδη υπάρχει η εμπειρία της προηγούμενης μεταρρύθμισης που έστω κι αν βελτίωσε κάποια πράγματα, εν τούτοις απέτυχε στο να δημιουργήσει ισχυρούς και αποτελεσματικούς δήμους εξαιτίας των δημοσιονομικών λογικών της κεντρικής διοίκησης, αλλά και γιατί οι δήμοι δεν στηρίχτηκαν για να απορροφήσουν κονδύλια από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.

Για να υπάρξει διοικητική μεταρρύθμιση θα πρέπει να διασφαλιστεί η οικονομική αυτοδυναμία και αυτοτέλεια των νέων ΟΤΑ όπως και ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα περιέχει τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων τόσο από κοινοτικούς όσο και από εθνικούς πόρους.

Είναι προφανές, όμως, ότι πάνω από όλα η νέα μεταρρύθμιση πρέπει να έχει ζητούμενο έναν δήμο με αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο, βασικό πυλώνα της τοπικής και της περιφερειακής ανάπτυξης.

Αυτό σημαίνει, ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να συνοδεύεται από γενναία αναδιανομή αρμοδιοτήτων και πόρων μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης και όχι από λογικές περισσότερου εναγκαλισμού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.