Η μνημη των ανθρωπων ειναι οι ανθρωποι

Της έκδοσης

Με αφορμή την επιστολή παραπόνων ελλιπούς απονομής τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος στην Ξάνθη από τον Γ.Γ. του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES), κ. Νίκο Κοσμίδη, είναι πρέπον να θίξουμε την παρόμοια στάση που κρατά η Κομοτηνή στο ζήτημα. Μόνο από το Μνημείο Εβραίων Κομοτηνής που βρίσκεται στο Πάρκο της Αγίας Παρασκευής, σε απόσταση δηλαδή από τον τόπο που ζούσαν οι Εβραίοι της Κομοτηνής αλλά και την παντελή απουσία κάθε δημόσιας θεσμικής υπόμνησης, μπορεί να συμπεράνει κανείς την αδιαφορία για το ζήτημα. 
 
Το MνημείοΕβραίων Κομοτηνής κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και πρόθεση του Δήμου ήταν να τιμηθούν οι 1350 περίπου εβραίοι της Κομοτηνής, θύματα του ολοκαυτώματος του Β’Παγκοσμίου πολέμου. Οι Εβραίοιτης Κομοτηνής συγκεντρώθηκαν αιφνιδιαστικά στις 4 Μαρτίου του 1943 από τις βουλγαρικές κατοχικές αρχές και μεταφέρθηκαν στο παραδουνάβιο λιμάνι Λομ της Βουλγαρίας. Εκεί φορτώθηκαν σε τρεις φορτηγίδες από τις οποίες η μία βούλιαξε αμέσως παρασύροντας το ένα τρίτο των εβραίων της Κομοτηνής στον υγρό τάφο.Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στη Τρεμπλίνκα της Πολωνίας βρίσκοντας τραγικό θάνατο στα κρεματόρια των ναζί.
 
Τώρα ειδικά στα 100χρονα της ενσωμάτωσης θαρρούμε πως η Κομοτηνή οφείλει να συμπεριλάβει όλες τις φωνές της. Ακόμη και αυτές που σήμερα δεν έχουν φυσική παρουσία στον χώρο. Διότι η μνήμη των ανθρώπων είναι οι άνθρωποι. Και άρα το πώς και τι θυμούνται οι άνθρωποι δεν είναι απλά ενατένηση του παρελθόντος αλλά καθορίζει το παρόν και προδιαγράφει το μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.