Η Κομοτηνη χρειαζεται επεκταση

Της έκδοσης

Με τις εκλογές να βρίσκονται στην τελική ευθεία, βλέπουμε από τους διάφορους υποψηφίους θέσεις, προτάσεις, και υποσχέσεις για την επόμενη των εκλογών (ή την επόμενη της ανάληψης, οι νέες διοικήσεις ξεκινούν από την 1η Ιανουαρίου).

Κάτι το οποίο δεν έχουμε ακούσει πολύ, αν και βασιζόμενοι στα προγράμματά τους αποτελεί κοινή παραδοχή η ανάγκη για αυτό, είναι η επέκταση του αστικού ιστού της πόλης, μιας και αυτή τη στιγμή η πόλη φαίνεται να ασφυκτιά στα όριά της.

Ήδη βλέπουμε το πρόβλημα που υπάρχει με τις κατοικίες, με τις τιμές για την φοιτητική κατοικία να ανεβαίνουν παρόλο που δεν υπάρχει air bnb σε σημαντικούς αριθμούς για να δικαιολογήσει αυτή την αύξηση, ενώ είναι πανθομολογούμενο ότι η εύρεση σπιτιού για οικογένειες αποτελεί σαφάρι.

Από την άλλη, αν με το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο αλλάξουν οι χρήσεις γης, και δούμε καταστήματα να κινούνται εκτός του κέντρου, αυτό θα επηρεάσει και την υπόλοιπη οικιστική ανάπτυξη.

Για να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν εκτάσεις για την κατασκευή νέων εκπαιδευτικών υποδομών που χρειάζεται απεγνωσμένα η πόλη, τουλάχιστον ακόμα ένα Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, ανάγκες που έχουν γίνει πιο επιτακτικές με την λειτουργία των πειραματικών σχολείων, που από τη φύση τους έχουν λιγότερους μαθητές.

Το σημαντικότερο είναι πως τέτοιες παρεμβάσεις, δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη, και σίγουρα δεν υλοποιούνται μέσα σε μία τετραετία (πήρε 20 χρόνια για να εγκριθεί το Γενικό Πολεοδομικό της Κομοτηνής, που λόγω της παρέλευσης τόσων ετών, δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από ό,τι έλυσε).

Επιπλέον δεν είναι εύκολες, και πολλές φορές μπορεί να προσκρούσουν σε συμφέροντα. Για αυτό είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε νωρίς για να τελειώσουμε και νωρίς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.