Η φυση σε «αποδρομη»

Της έκδοσης

Πέρασε και αυτό το «τριήμερο» για το οποίο μετεωρολόγοι και αρμόδιες αρχές είχαν σημάνει συναγερμό λόγω των έκτακτων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονταν.

Πέρασε, και εξαιρουμένων ελάχιστων περιπτώσεων, όπως στην γειτονική Ξάνθη που «πνίγηκε» ο τόπος από τον όγκο νερού που έπεσε κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου οφείλουμε να ομολογήσουμε πως η κακοκαιρία πέρασε «αναίμακτα».

Από την μια σαφώς νέο ευχάριστο, δεδομένου ότι και η περιοχή μας στο παρελθόν έχει μετρήσει ουκ ολίγες πληγές από πλημμυρικά φαινόμενα, από την άλλη δε βλέπουμε τη φύση σε «αποδρομή».

Από τη μία λοιπόν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σπανίως σε σχέση με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων εμφανίστηκαν στον βαθμό και την ένταση επί των οποίων μας προετοίμαζαν, από την άλλη τόσο το ότι βρισκόμαστε στο τέλος σχεδόν του Ιανουαρίου και χειμώνα ακόμα, όπως και εμείς οι Βορειοελλαδίτες τον γνωρίζουμε, δεν έχουμε δει, όσο και το γεγονός ότι η φύση ανθίζει.

Στην κυριολεξία βλέπουμε εκτάσεις να ανθίζουν και να πρασινίζουν όπως αντίστοιχα βέβαια διαβάσαμε και για άλλα αντίστοιχα παραδείγματα ανά την Ελλάδα όπως οι περιπτώσεις ζώων που δεν έπεσαν σε χειμερία νάρκη.

Από την άλλη φίλος που κατοικεί στην Κρήτη μας μετέφερε προχθές ότι έκαναν την εμφάνισή τους οι μύγες, ενώ δεν έχει περάσει δίμηνο από την τελευταία εμφάνιση κουνουπιών στην Κομοτηνή.

Η φύση σε «αποδρομή» και μαζί της και εμείς που σαφώς επηρεαζόμαστε στην καθημερινή μας λειτουργία. Και αν από την μία, δεδομένων και των οικονομικών συνθηκών, η απουσία «γερού» χειμώνα βολεύει και στα οικονομικά του νοικοκυριού, δεν αφαιρεί αν μη τι άλλο την ανησυχία για τις αλλαγές που συντελούνται στο κλίμα και είναι πλέον εμφανέστερες από ποτέ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.