Η εκθεση του Διοικητη της Τραπεζης της Ελλαδος

Σε παρέμβαση για την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης προχώρησε ο διοικητής της Tραπέζης της Ελλάδος, κ. Ν. Γκαργκάνας, στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Ο διοικητής δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι Eλληνες πρέπει να δουλεύουν περισσότερο», αλλά «απάλυνε» τις υποδείξεις υπογραμμίζοντας ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να προέλθουν μέσα από διάλογο με την κοινωνία.

Προχώρησε μάλιστα σε συστάσεις στους Eλληνες για περισσότερη δουλειά, αλλά και στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, με αύξηση των ορίων ηλικίας και περιορισμό του ύψους των συντάξεων. Χαρακτήρισε μεγάλη ανάγκη να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, ενώ χαρακτήρισε ανολοκλήρωτη και ατελή, αυτή που εμφάνισε πρόσφατα ως υλοποιηθείσα η κυβέρνηση. «Οι Έλληνες πρέπει να δουλεύουμε περισσότερα χρόνια. Έχουμε το θάρρος και το λέμε». Και συμπλήρωσε με νόημα: «Είναι φανερό ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα» και ότι «η περαιτέρω μεταρρύθμιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες για την Ελλάδα», αφού, όπως εκτιμά ο νόμος που προώθησε πέρσι η κυβέρνηση, «δε φαίνεται να περιορίζει σημαντικά τη μεγάλη αύξηση των δαπανών για συντάξεις μακροπρόθεσμα».

Με τις διατυπώσεις αυτές αποδεικνύεται ότι μπορεί, κάτω από το βάρος των παλλαϊκών κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση να απέσυρε το «σχέδιο Γιαννίτση» από το τραπέζι, όμως ποτέ δεν έπαψε να έχει στους προσανατολισμούς της την επαναφορά του θέματος.

Εκεί όμως που αξίζει να σταθεί κανείς στην έκθεση του κ. Διοικητή είναι το σημείο που αναφέρεται στην ακρίβεια της αγοράς, την οποία αποκαλεί «Μη αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς στον τομέα του λιανικού εμπορίου». Ναι, έτσι αποκαλεί ο κύριος διοικητής στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας το όργιο κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας που εκδηλώθηκε στην αγορά και κατά τη διάρκεια του 2002, με αφορμή την αντικατάσταση της δραχμής από το ευρώ.

Με απλά λόγια, δηλαδή, ο κύριος Γκαργκάνας με όσα ισχυρίζεται, προσπαθεί να μας πείσει πως για την ακρίβεια και την αναζωπύρωση του πληθωρισμού δε φταίνε τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές αλλά οι… μικρέμποροι.

Με λίγα λόγια, για όλα φταίει ο λαός και ας πληρώνει αυτός τη νύφη…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.