Η μπαλα στην εξεδρα

Της Έκδοσης

Γράφαμε για αυτήν την περίφημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας περί της εργασίας 16χρονων στις ξενοδοχιακές μονάδες που σχεδιάζει. Το θέμα, όπως ήταν φυσικό πήρε πολιτικές διαστάσεις με πυρά εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε κοινή τους ανακοίνωσή τρεις τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «αναβίωση του μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης». Και επειδή στην πολιτική αυτό που δεν θα βρεθεί ποτέ σε έλλειψη είναι η αντιπαράθεση, το υπουργείο εργασίας επανήλθε στο θέμα επισημαίνοντας πως πρόκειται για fake news του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα γράφει στην απάντησή του το υπουργείο:

«Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε τα παιδιά να εγκλωβιστούν σε ιδρύματα από την εφηβεία μέχρι και τα 30 τους, τώρα, τολμά με ψέματα και τερατολογίες να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Περνά τώρα σε ανώτατο επίπεδο fake news ισχυριζόμενος ότι δήθεν η κυβέρνηση «προωθεί την παιδική εργασία και μάλιστα εις βάρος της εκπαίδευσης ανήλικων παιδιών».

Ιδού λοιπόν ποια είναι η πραγματικότητα:

  • Όλα τα ιδρύματα εφήβων έχουν παιδιά πέραν της ηλικίας των 18 ετών και αυτό επειδή τόσα χρόνια η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν κατάφερε να τους βρει την κατάλληλη για αυτά οικογένεια. Τι κάνουμε εμείς. Μεταρρυθμίσαμε πλήρως τις διαδικασίες υιοθεσίας/αναδοχής, φτιάχνουμε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης για εφήβους 15-18 ετών και τώρα προωθούμε συμφωνίες με οικονομικούς κλάδους υψηλής έντασης ώστε οι ενήλικες αυτής της κατηγορίας να βρουν ενδιαφέρουσες και καλοπληρωμένες δουλειές.
  • Οι έφηβοι 16-18 ετών που ζουν σε ιδρύματα δεν απορροφούνται από τους θεσμούς υιοθεσίας και αναδοχής. Η δημιουργία προγραμμάτων για την ένταξή τους στην κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό είναι απαραίτητη. Γι’ αυτό για τα παιδιά της ηλικίας αυτής καταρτίζουμε προγράμματα μαθητείας ώστε να ενταχθούν ομαλά στο χώρο εργασίας που επιθυμούν. Ο στόχος μας είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, όπως λέμε από την αρχή.
  • Υπάρχει ήδη νομικό πλαίσιο αυστηρό το οποίο, ορίζει επακριβώς τη μερική απασχόληση ανηλίκων. Όλοι είναι υποχρεωμένοι να το σεβαστούν. Η δε Πολιτεία με αυτή την κυβέρνηση το σέβεται απολύτως.

Πίσω λοιπόν από την κακεντρεχή αντιπολίτευση και τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η ενόχλησή τους διότι η κοινωνική πολιτική τους ήταν αναχρονιστική και εμείς την εκσυγχρονίζουμε. Έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τα παιδιά αυτής της ηλικίας, για τα οποία στο παρελθόν δεν έκανε τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ, να σχεδιάσουν τη ζωή τους και να αποκτήσουν εργασιακή προοπτική. Μπορούν να συνεχίσουν να ενοχλούνται, εμείς όμως εργαζόμαστε συστηματικά για την ομαλή αποϊδρυματοποίηση όλων των παιδιών».

Το ζήτημα βέβαια που γεννάται στη συγκεκριμένη απάντηση είναι τίνι τρόπω πρόκειται για fake news η μομφή που απεύθυνε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Το υπουργείο ουσιαστικά δεν απαντά στις κατηγορίες που δέχθηκε, παρά μόνο αρκείται στη συνήθη πολιτική πρακτική να κατηγορεί την αντιπολίτευση για όσα δεν έκανε όταν ήταν κυβέρνηση. Την έχουμε φάει με το κουτάλι την εν λόγω πρακτική. Όταν όμως επιλέγεις να χρησιμοποιήσεις την πολύ μοδάτη φράση της εποχής “fake news” θα πρέπει να αναφέρεις και ποια είναι η αλήθεια. Αλλιώς μάλλον δεν πρόκειται για fake news και απλά υπεκφεύγεις, προσπαθώντας να ρίξεις την μπάλα στην εξέδρα.

Το ζήτημα θαρρούμε πως είναι πολύ σοβαρό. Επομένως καλά θα κάνει το υπουργείο να αφήσει τα γενικόλογα και να αναπτύξει τον σχεδιασμό του «καθαρά και σταράτα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.