Η αποιστορικοποιηση της πολιτικης

Με αφορμή προεκλογικά πολιτικά αφηγήματα – Της έκδοσης

 «Η πολιτική γλώσσα φτιάχτηκε

ώστε τα ψέματα να μοιάζουν αληθινά»

Τζορτζ Όργουελ

Οδεύοντας προς το κλείσιμο της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, εκείνο που μπορούμε να πούμε ως παλαιότεροι των ημερών είναι ότι βασικό εργαλείο του νικητή των εκλογών της  21ης Μαΐου, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελείου του, είναι η χρήση του αποϊστορικοποιημένου πολιτικού λόγου.

Ενός λόγου που ομοιάζει ως απότοκο σεμιναρίων δημιουργικής γραφής,  με θαυμαστή μάλιστα αποτελεσματικότητα, τόσο μεγάλη που ελκύει,  γοητεύει και ως άχρονη, παραμυθιακή, συναρπάζει. Μια αφήγηση που εστιάζει στο παρόν, είναι μελίρρυτη, χρησιμοποιεί τις λέξεις με το επιφανειακό τους χρηστικό επίχρισμα, το ιδιαίτερα οικείο στους νέους που η ελληνική εκπαίδευση φρόντισε να τους εκπαιδεύσει στην κατανάλωση  και τη γνωστική επίφαση, εμπορευματοποιώντας και διαλύοντας το αγαθό της πραγματικής παιδείας, της παιδείας ως διαδικασίας που επεξεργαζόμενη τη γνώση μορφώνει, μορφοποιεί ηθικά τον άνθρωπο!!!

Άγνωστες λέξεις σήμερα οι τελευταίες, που επιτρέπουν με βάση την αποϊστορικοποιημένη κεντρική πολιτική αφήγηση που πραγματικά εφευρίσκει και ερμηνεύει  με τον τρόπο που θέλει την πραγματικότητα, το μόνον ιστορικό διακύβευμα των εκλογών να είναι  η προηγηθείσα κυβερνητική τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως ενταγμένη στο ιστορικό της πλαίσιο, αλλά ως ΗΡΩΪΔΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ, ως εξ ορισμού μια κακή μάγισσα, ως η ΚΡΟΥΕΛΑ ΝΤΕ ΒΙΛ.

Μία σε ηθικό επίπεδο  κάκιστη μάγισσα που δεν έκανε τίποτα καλό γιατί δεν μπορούσε να κάνει, ένας κακός δαίμονας, μια αποτρόπαια φιγούρα, μια Μέδουσα.

Το ζήτημα, δείγματος χάριν,  της ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ επί ΣΥΡΙΖΑ που «έσκασε» απροόπτως για την Ελλάδα και την Ευρώπη, με αφορμή τον πόλεμο στη Συρία, δεν αντιμετωπίστηκε  ποτέ ως ένα πρωτοφανές φαινόμενο, και αλληλεγγύης, που όλοι παρακολουθούσαμε στις τηλεοράσεις μουγγοί αντιμετωπίζοντάς το ως ακατανόητο, ταυτίζεται απλώς σήμερα με τη Μόρια, χωρίς να αναφέρονται οι αριθμοί των τότε ροών ‒γύρω στο ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ‒, χωρίς να καταγράφεται η ευρωπαϊκή αδυναμία κατανόησης και αντιμετώπισής του, χωρίς να αναφέρονται οι επιλογές που έγιναν διακριτές μετά, όπως η προσπάθεια τούς πρόσφυγες και μετανάστες να τους χειρίζεται με τους τρόπους της, ΕΠ’ ΑΜΟΙΒΗ, η Τουρκία για να είναι ήρεμη η πεπολιτισμένη Ευρώπη, κοιτίδα του αποικιακού, και δολοφόνου, πολιτισμού των ιθαγενών της Αμερικής, και της Αφρικής αργότερα, στρατηγική που υιοθέτησε επί αιώνες, κοιτίδα όμως στα σίγουρα, καθώς όλοι ομολογούμε γιατί αυτό μας λένε, του ΠΕΡΙΛΑΜΠΡΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!!!

Αποϊστορικοποιημένη από τη μια αφήγηση, και από την άλλη μια υπέροχη δημιουργική φαντασίωση που στηρίζεται στην επίγνωση των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ, ΚΑΙ ΗΘΕΛΗΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΩΝ, στο κοινωνικό πεδίο και «ΤΑΖΕΙ ΛΑΓΟΥΣ ΜΕ ΠΕΤΡΑΧΗΛΙΑ».

Ξεπερνάει την πραγματικότητα, την παραμερίζει και υπόσχεται μια φανταστική αύριον ημέρα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να πετάει, τίγκα στους γιατρούς, τίγκα στους νοσηλευτές, τίγκα στους πόρους.

Μια υπέροχη ημέρα της αύριον!!! Μόνον της αύριον, γιατί η αλήθεια  σήμερον ποία αξία προεκλογικά μπορεί να έχει;

Την τεχνική της αποϊστορικοποίησης την ακολουθούν βέβαια και όσα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ‒ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ το χειρότερο‒, τους βολεύει, ΤΑΥΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ στις δικές του αφηγήσεις ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΩΣΦΟΡΟ, πλην του γενναίου και ένδοξου ΚΚΕ που έμεινε το μοναδικό πολιτικό σχεδόν κόμμα στην Ελλάδα που πιστεύει ότι η κοινωνία και η ιστορία δεν πορεύονται εν κενώ, είναι του καιρού τους. Απότοκα ρεαλιστικών συνθηκών, πολιτικών επιλογών που στοχεύουν στο ΚΕΡΔΟΣ, πολιτικών που εκπονούν φυσικά οι ΜΕΓΑΛΟΪΔΙΟΚΤΗΤΕΣ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ  του κόσμου που έχουν ως νευρόσπαστα, ενεργούμενα δηλαδή, τους πολιτικούς που επιλέγουν να τους υπηρετούν.

Arrogance is a bliss”( Η αλαζονεία είναι ευδαιμονία) στα σίγουρα!!! Το ζούμε κάθε στιγμή, το βιώνουμε μέχρι μυελού των οστών!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.